Australische wetenschappers printen eigen grote zonnecellen

Foto: Jikatu, Flickr
Foto: Jikatu, Flickr

Australische wetenschappers zijn erin geslaagd om de grootste flexibele, plastic zonnecellen in het land te produceren. Deze cellen zijn maar liefst tien keer zo groot dan de gebruikelijk en kwamen niet uit de fabriek, maar uit een printer.

Formaat is belangrijk
Het feit dat zonnecellen geprint worden, is al opmerkelijk, maar volgens wetenschapper Dr. Scott Watkins is vooral het formaat indrukwekkend. De nieuwe zonnecellen zijn even groot als een vel A3-papier en dat biedt veel mogelijkheden. Zo kunnen de zonnecellen gebruikt worden in advertentieborden en andere interactieve elementen. Ook zouden ze als extra stoomvoorziening kunnen dienen voor laptops. Toen drie jaar geleden gestart werd met de ontwikkeling van de printer, was het alleen mogelijk om zonnecellen te printen die even groot waren als een vingernagel. De toepassingsmogelijkheden van die zonnecellen waren beperkt.

Bijzondere techniek
De printer, die zo’n 200.000 dollar moet kosten, maakt gebruik van een techniek die lijkt op het bedrukken van T-shirts. Met halfgeleidende inkt worden de cellen rechtstreeks geprint op dun flexibel plastic of staal. De printer heeft slechts twee seconden nodig om een nieuwe zonnecel te produceren en kan tot tien meter in een minuut printen. Door dit proces nog verder op te schalen, zou het in de toekomst ook mogelijk moeten zijn om de cellen snel te verwerken in dakmateriaal of ramen voor wolkenkrabbers.

Bron: CSIRO.au

Lees ook:

Haal energie uit je eigen kamerplant. Investeer nu en ontvang een unieke gadget
Voorverkoop fairphone gestart, orders stromen binnen
Nederlands bedrijf vergroot rendement zonnepanelen met 40%

2 gedachten over “Australische wetenschappers printen eigen grote zonnecellen”

Reacties zijn gesloten.