Autisme is een voordeel, geen gebrek

3199503060 26A7A5Ded9
Foto: Serve Photography, Flickr

“Autisme is geen afwijking die je moet onderdrukken. Het is een normale variant van mens zijn.” Dit zegt autisme onderzoeker Laurent Mottron in een publicatie in het gezaghebbende blad Nature.

De onderzoeker komt tot zijn controversiële uitspraak door zijn contact met autistische mensen. Volgens hem zien wetenschappers de opmerkelijke kwaliteiten van autisten — zoals het oplossen van ingewikkelde puzzels of het zeer precies kunnen natekenen van objecten — als “een truc van het brein”. Mottron daarentegen ziet deze sterke kanten van autisten als tekenen van authentieke intelligentie. 

Volgens Mottron hebben autistische mensen last van vooroordelen waarbij gezonde mensen hun eigen gedrag als normaal bestempelen en hetzelfde gedrag van autisten als abnormaal. “Het is tijd om autisme te zien als een voordeel in bepaalde aspecten, en niet als een kruis dat je moet dragen,” aldus Mottron. “In veel gevallen hebben mensen met autisme vooral mogelijkheden nodig, regelmatige ondersteuning, maar slechts zelden behandeling.”

Bron: Physorg.com, Nature

Lees ook

Over de schrijver

6 reacties op “Autisme is een voordeel, geen gebrek”

 1. De narigheid is, is dat de maatschappij niet is ingericht op het persoonlijke zingen, daarom vind ik de diagnoses niet zo erg. Het helpt de maatschappij om afwijkend gedrag te kunnen plaatsen. Natuurlijk worden er grote fouten gemaakt op diagnostisch gebied en al zeker op behandelingsgebied, maar b.v. op school is het voor een kind fijn als hij /zij niet met de massa mee hoeft te kunnen lopen.
  Zelf ben ik HSP (alhoewel daar b.v. geen echte diagnose voor is) en Asperger. Ik herken mezelf er goed in en ben blij met de diagnose omdat het me echt inzicht heeft gegeven in mijn eigen zijn.
  Wel ben ik blij dat ik intelligent ben en niet de standaard behandeling heb hoeven accepteren, ook voor mijn kind die ook Asperger is.

 2. Ik word daar echt niet goed van.Wat is afwijkend gedrag? Ieder heeft zo zijn eigen talent en dat geldt zeker voor bovengenoemde zogenaamd ongezonde mensen. Na 65 jaar ben ik er helemaal mee klaar dat mensen in een vakje geduwd worden. Ben zelf HSP en zie bij leerlingen hoe ze opbloeien als ze hun "ding" kunnen doen en na verloop van tijd echt onvoorstelbaar prachtig piano kunnen spelen. Hoe ze met hun werkelijk met hun gevoel contact kunnen maken. Keuren, afkeuren, beoordelen, veroordelen………………ofwel hoe maak ik mensen ongelukkig. Dat is wat de maatschappij veelal doet. Ieder nadeel heeft zijn voordeel.
  Ik vind eigenlijk dat het verplicht zou moeten zijn om op de middelbar school de film "As it is in Heaven" te draaien. Ik heb veel workshops gegeven in deze trant en zie wonderen gebeuren. Geluid, stem, ademen, laat maar komen wat je voelt en geef er geluid aan! Laat ieder vogeltje zingen zoals hij gebekt is. Iedereen heeft een talent, zeker als het van binnenuit komt.
  [email protected] facebook pieter rebergen

  1. Dualiteit bestaat niet. Het is wat het is. Wat is gezond, wat is ongezond? Ik geef sinds jaar en dag pianoles aan met name jonge leerlingen. Heb van alles voorbij zien komen, Autisme, Asperger, HSP, ADHD. Wat een stempels worden mensen en met name kinderen opgelegd.

 3. Hear hear! We moeten we ook eens nadenken over ‘biodiversiteit’ onder mensen. Het is een groot probleem dat het 2de fase-onderwijs iedere vorm van intelligent autisme ontmoedigd. Autisten kunnen zich daardoor niet meer ontwikkelen en komen daardoor niet meer in de Beta-wetenschappen terecht.

Reacties zijn uitgeschakeld.