Autodelen 2.0: hop-on, hop-off

ell brown, Flickr.com
ell brown, Flickr.com

Een auto is ontzettend handig, maar ook behoorlijk duur. Marc Clemens, directeur van de online wijnservice Sommelier Privé, besloot daarom anderhalf jaar geleden zijn auto de deur uit te doen. Als hij nu met de auto naar zijn werk wil, gebruikt hij gewoon zijn smartphone om te kijken of er ergens in de buurt een BMW, Smart of Mini geparkeerd is. Als dat het geval is, rijdt hij ermee naar zijn bestemming en laat hij de auto daar vervolgens weer staan. Terugbrengen is namelijk niet nodig.

Enkele reis
Om dit te kunnen doen, maakt hij gebruik van twee bedrijven die gespecialiseerd zijn in auto’s delen, DriveNow en Car2Go. Het belangrijkste voordeel ten opzichte van veel ‘traditionele’ deelservices is dat je de auto’s kunt gebruiken voor een enkele reis. Je hebt dus niet de verplichting deze ook weer op een vaste plek achter te laten. Ook hoef je niet vooraf een auto te boeken of deze voor een bepaalde periode te reserveren. Deze manier van auto delen is vooral in Berlijn en in de Verenigde Staten erg populair. Gebruikers van de dienst kijken op hun smartphone welke auto het meest in de buurt staat en gebruiken die om op hun bestemming aan te komen.

Groot succes
Deze makkelijke en vrijblijvende manier om een auto te delen is een groot succes. Twee jaar geleden begon men in Duitsland voor het eerst met deze dienst en inmiddels hebben al 183.000 gebruikers zich aangemeld. Beschikbare auto’s zijn er ook; DriveNow is een joint venture van BMW en autoverhuurbedrijf Sixt en Car2Go is een dochteronderneming van Daimler. Hierdoor zijn er alleen in Berlijn al bijna 2000 auto’s beschikbaar voor gebruik. Car2Go heeft daarnaast ook zo’n 300 auto’s beschikbaar in Amsterdam.

[adrotate banner=”11″]

Voordelig
De deelnemende auto’s zijn over het algemeen luxe wagens. Toch betekent dat niet dat auto delen via deze diensten duur is; bij Car2Go betaal je voor een auto huren in Amsterdam €0,29 per minuut of €14,90 per uur. Daarnaast betaal je €19 om je te registreren. DriveNow is vooralsnog niet beschikbaar in Nederland, maar qua kosten ongeveer even aantrekkelijk; hier betaal je vanaf €0,24 per minuut en eenmalig €29 registratiekosten. Daarvoor mag je de stad doorrijden in mooie BMW’s en leuke Mini’s.

Bron: NYTimes

Lees ook:

Alle belastingvoordelen voor elektrische auto’s op een rijtje
Waarom elektrisch rijden voor ZZP’ers spotgoedkoop is
Nederlanders ontwikkelen rubberbanden uit Russische paardenbloemen en Spaanse heesters