Auto leasen of kopen? Wat is goedkoper en duurzamer?

Een auto leasen of kopen? Steeds vaker kiezen mensen voor de huur van een auto in plaats van deze te kopen. Wanneer je voor langere tijd wilt huren, dan wordt dit leasen genoemd. Hiermee kun je bijvoorbeeld een elektrische auto rijden, zonder dat je eerst een grote investering hoeft te doen. In de afweging tussen een auto leasen of kopen, is het allereerst belangrijk het verschil te weten tussen Private- en Financial Lease.

Het verschil tussen private lease en financial lease

Alhoewel het bij beide vormen om het leasen van een auto gaat, zijn Private- en Financial Lease twee totaal verschillende dingen. Het belangrijkste verschil is dat Financial Lease een vorm is waarbij je de auto koopt. Deze wordt dus echt van jezelf. Het beste vergelijkbaar met de hypotheek op een huis. Bij Private Lease daarentegen ‘huur’ je de auto voor langere tijd. Na afloop van de periode kun je ervoor kiezen om de auto te kopen. Welke keuze je maakt, is eigenlijk heel simpel. Als je op zoek bent naar een auto die je als particulier wilt rijden, kies dan voor Private Lease. Ben jij een (startende) ondernemer? Dan kies je het beste voor Financial Lease.

We gaan hieronder verder op de vraag of privé leasen goedkoper is dan het kopen van een auto. Wil je je Financial Lease berekenen om te zien wat je kosten precies zijn? Dan kun je hier online handige tools voor vinden.

Een auto leasen of kopen?

Wanneer je duurzamer wilt rijden, kun je ervoor kiezen een lichtere wagen of een elektrische auto aan te schaffen. Veel mensen hebben het idee dat de Private Lease van een vierwieler uiteindelijk meer geld kost. Dat is niet zo. Om dus maar gelijk met het antwoord te beginnen; een nieuwe auto leasen is in de meeste gevallen goedkoper dan deze te kopen. Het ligt natuurlijk wel aan het soort auto en hoe vaak je deze gebruikt.

Hoe kan het dat leasen voordeliger is? Dat heeft alles te maken met schaalvoordeel. Leasemaatschappijen kunnen namelijk in grote hoeveelheden auto’s afnemen. Dit geeft een financieel voordeel die je zelfs als goede onderhandelaar niet krijgt. Zoals op de aanschafprijs, maar denk ook aan goedkopere verzekeringen, onderhoudscontracten en reparaties. Daarbij kan een leasemaatschappij een auto veel makkelijker verkopen dan een particulier. Dit alles zorgt ervoor dat je vaak een auto goedkoper kan leasen dan kopen.

Voordelen van een auto leasen

Een auto leasen, is zeker de overweging waard als je een nieuwe energiezuiniger en milieuvriendelijker auto wilt kopen. Vooral wanneer je geen grote investering wilt of kunt doen. Je betaalt voor een leasewagen een vast bedrag per maand. Hier zitten alle bijkomende kosten bij inbegrepen, zoals voor de verzekering, pechhulp, belasting en onderhoud. De overige kosten heb je zelf in de hand, dat zijn de benzinekosten en eventuele bekeuringen. Het voordeel is dat je precies weet wat je iedere maand uitgeeft aan de auto. En je hoeft dus niet bang te zijn voor onverwachtse kosten zoals door autopech of achterstallig onderhoud.

Wanneer kun je een auto beter kopen?

In sommige gevallen kun je beter een auto kopen. Bijvoorbeeld wanneer het je niet uitmaakt in welk model je rijdt, is kopen vaak voordeliger. Maar ook als er maar weinig gebruik wordt gemaakt van de auto. Of wanneer je het niet prettig vindt voor een langere periode aan een contract vast te zitten. Tenslotte, is het belangrijk te weten dat wanneer je een auto least, dit wordt gezien als een lening. Hierdoor geven de meeste leasemaatschappijen je contract door aan het BKR (Krediet Registratie Bureau). Dit kan vervelende gevolgen hebben als je een andere lening nodig hebt, of bijvoorbeeld een hypotheek wilt afsluiten. Wanneer je een auto koopt zonder lening of afbetalingsregeling dan heb je hier geen last van.

Speel je met de gedachte een nieuwe auto te kopen? Misschien vind je dit dan ook interessant: Energiezuinige auto kopen of oude auto afrijden: wat is duurzamer?

Over de schrijver