Een auto lenen, delen of toch zelf kopen? Stel jezelf deze 3 vragen

De auto is geen groen vervoermiddel zoals de (elektrische) fiets. Maar als je toch een auto wilt rijden, wat is dan goedkoper? Zelf een auto kopen of eentje lenen wanneer nodig? Hierop is natuurlijk geen algemeen sluitend antwoord. Dit is namelijk afhankelijk van onder andere hoe vaak je een auto nodig hebt vergeleken met de kosten van een leen- of deelauto. In dit artikel geven we je meer inzicht in de variabelen en mogelijkheden. Zo kun je zelf bepalen wat voor jou de beste optie is!

Wat kost een auto gemiddeld per maand?

De afgelopen vijftien jaar is het autobezit in Nederland flink gestegen. De grootste uitgave is natuurlijk de aanschaf van de auto zelf. Maar vervolgens moet je ook op maandelijkse kosten rekenen. Deze kunnen flink variëren, afhankelijk van de staat van de auto en het verbruik. Daarbij is een autoverzekering afsluiten voor elke eigenaar verplicht. Over het algemeen geldt; hoe kleiner de auto, des te lager de kosten.

Vaste maandelijkse autokosten

  • Wegenbelasting; dit is een vast bedrag maar onder andere afhankelijk van waar je woont en hoe energiezuinig (schoon) de auto is.
  • Autoverzekering; wil je een goedkope autoverzekering dan is het verstandig van tevoren een goede vergelijking te maken.

Variabele maandelijkse autokosten

Variabele kosten heb je zelf in de hand. De hoogste kosten zijn de brandstofkosten, vooral in deze tijd. Maar onderschat ook zeker uitgaven voor onderhoud en reparatie niet. Vooral bij een oudere auto is het risico op onaangename verrassingen groot. Tenslotte krijg je te maken met parkeerkosten. Dit kan met name in de grote steden snel oplopen.

Leen- of deelauto

Overweeg je een (tweede) auto aan te schaffen die je waarschijnlijk niet vaak gaat gebruiken? Dan kan lenen of delen een prima en goedkoper alternatief zijn. Door een elektrische auto te huren of delen, kies je voor gebruik in plaats van bezit. Zo heb je geen kosten voor aanschaf, verzekering en onderhoud. Deze vorm van mobiliteit verkleint de ecologische voetafdruk en draagt bij aan een duurzame toekomst.

De oudste en meest bekende vorm is het lenen van een auto bij een verhuurbedrijf. Het grootste nadeel hiervan is dat je vervoer nodig hebt om de auto op te halen. Ook betaal je meestal voor een hele dag. Deze vorm van lenen is het meest rendabel wanneer je voor langere tijd een auto nodig hebt, zoals bijvoorbeeld tijdens een vakantie.

Een auto delen is de nieuwe manier van huren. Je kunt dit bijvoorbeeld doen met een paar mensen die je kent. Ook zijn er steeds meer organisaties die een deelauto faciliteren, zoals bijvoorbeeld Greenwheels en Connectcar. Met als voordeel dat de auto’s in de buurt staan en je deze makkelijk en kort van tevoren online kunt reserveren. Ze zijn te openen met een app of pasje en de sleutel zit in het dashboardkastje. Dit is vooral een goedkope en makkelijke oplossing wanneer je voor korte periode een auto nodig hebt.

Een ander en steeds populairder alternatief is ´carsharing´. Oftewel, autohuur van andere particulieren dat wordt gefaciliteerd door bedrijven zoals MyWheels, SnappCar, Wego en Car2go.

Auto Lenen, Delen Of Kopen

Wat zijn de kosten van een auto delen of huren?

De kosten van een deel- of huurauto zijn afhankelijk van de vorm en aanbieder waarvoor je kiest. Om een vergelijking te maken kijk je naar de tarieven van leenkosten per uur (of per minuut) en de kosten per gereden kilometer plus brandstofkosten. Let verder op kosten voor:

  • Abonnement
  • Eigen risico
  • Borg
  • Inschrijven
  • Reserveren

Conclusie

Om te weten of je het beste een auto kunt delen, lenen of kopen, schat het volgende voor jezelf in:

  • Hoe vaak heb ik de auto per maand nodig
  • Hoeveel minuten of uren maak ik per rit
  • Hoeveel kilometers maak ik per rit

De kosten van het lenen of delen bij verschillende aanbieders, zet je vervolgens af tegen eventuele aanschafkosten en maandelijkse kosten van een auto. Goed om in het achterhoofd te houden is dat we hier alleen gekeken hebben naar de financiën. Willen we dat de planeet een mooie plek blijft voor toekomstige generaties dan weegt CO2 uitstoot ook zwaar mee.

Wanneer je een auto voor de deur hebt staan, gebruik je ‘m natuurlijk sneller. Vooral wanneer het om een tweede auto gaat, vraag je dan kritisch af of het echt nodig is. Of kun je ook prima af met een elektrische (bak)fiets en in geval van nood de auto van bijvoorbeeld een buurvrouw lenen?

Over de schrijver

1 gedachte over “Een auto lenen, delen of toch zelf kopen? Stel jezelf deze 3 vragen”

Reacties zijn gesloten.