Deze auto is gemaakt van teenslippers

Natuurlijk, als je in een cynische bui bent zou je je kunnen afvragen wat je in godsnaam aan een auto van teenslippers hebt. Maar ik ben vandaag in een zonnige bui en alleen al het kleurrijke plaatje van deze auto is goud waard, toch? Bovendien gaat het hier niet om een echte auto, maar om een kunstwerk. Gemaakt door de Keniaanse non-profit organisatie Ocean Sole, die kunst maakt van gestrande slippers om zo op een ludieke manier het plastic afval probleem zichtbaar te maken.

Een groot deel van de wereld loopt op teenslippers van schuimrubber (polyurethaan of PUR). Dit wordt gemaakt van polyol dat uit fossiele brandstoffen komt en isocyanaat dat met fosgeen (een enorm giftig gas) gemaakt wordt. Niet heel goed voor het milieu dus. Bovendien is het niet duurzaam in gebruik, waardoor er in landen als Kenia -mede door een slecht vuilverwerkingssysteem- overal slippers in de natuur zwerven. Met alle gevolgen voor het eco-systeem vandien.

Teenslippers

Maar van nood kan je ook een deugd maken, zo blijkt. Ocean Sole verzamelde en verwerkte alleen dit jaar al zo’n 750.000 teenslippers. Die worden schoongemaakt en als grote blokken aan elkaar gelijmd, waarna de kunstenaars ermee aan de slag gaan. Het hele dierenrijk van de Afrikaanse Savanne komt voorbij in de kleurrijke collectie van neushoorns, giraffes, leeuwen en olifanten.

Auto Van Teenslippers

Auto van teenslippers

En nu is er dus deze auto, gemaakt van 3.500 teenslippers (om even heel precies te zijn). De makers zijn er 3,5 maand mee bezig geweest om deze kleurrijke auto te maken. Het is de eerste keer dat de Keniaanse organisatie een auto maakt. De auto werd in opdracht gemaakt en is naar Alabama in de Verenigde Staten verscheept.

Wat vind jij van deze auto van teenslippers? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. Lees hier ook het verhaal van Peter Smith, die met zijn stichting KLEAN kunst maakt van plastic afval, zoals een drijvende wereldbol op het IJ in Amsterdam.  

Foto’s van Ocean Sole. 

Over de schrijver