Automobilisten denken dat OV langzaam is

Foto: Jeroen Bennink, Flickr

Automobilisten overschatten de reistijd met het openbaar vervoer met de helft. Hierdoor lijkt het extra onaantrekkelijk om de auto te laten staan. Dat is een van de resultaten van het onderzoek dat Job van Exel van de Vrije Universiteit Amsterdam deed naar het keuzegedrag van reizigers.
Veel automobilisten denken maar zelden aan het openbaar vervoer als alternatief voor hun reis. Des te minder automobilisten bekend zijn met het OV, hoe meer zij de reistijd overschatten. Onbekend maakt dus onbemind. Reizigers met het ov zien de auto wel vaak als een goed alternatief voor hun reis. Files en het vinden van een parkeerplaats zijn voor hen de belangrijkste drempels.
Op welke manier kan de overheid mensen beïnvloeden om meer gebruik te maken van het milieuvriendelijkere openbaar vervoer? Overheidsbeleid dat reisgedrag wil veranderen, is het meest efficiënt als het gericht is op een bepaald type reizigers. Sommige reizigers hebben een dominante voorkeur voor de auto, hun gedrag is nauwelijks te beïnvloeden. De overheid kan zich dus beter richten op de reizigers die open staan voor de voor- en nadelen van verschillende vervoermiddelen, ontdekte Van Exel.
Bron: Faqt
Lees ook
Creatieve computer maakt eigen kunst
Diarreebacterie maakt benzine
Rommelig bureau verhoogt productiviteit

Over de schrijver

7 reacties op “Automobilisten denken dat OV langzaam is”

  1. En de dichtst bijzijnde haltes zijn vaak ook niet goed bereikbaar of op nogal afgelegen plekken en vaak op een afstand van 10-20 minuten lopen… Zelfs in Den Haag! Reizen binnen Den Haag duurt met het openbaar vervoer al vaak minstens 1 uur, terwijl je er met de auto in 5-20 minuten bent.

  2. Uit jarenlange ervaring kan ik vertellen dat het reizen met het openbaar vervoer in Nederland echt veel langer duurt dan met de auto… Ze rijden zelden/nooit op tijd… Je moet dus altijd wachten, bussen en trams staan ook vaak vast in het verkeer, als je moet overstappen moet je vaak ook weer wachten… Sommige lijnen rijden om de 15 minuten of zelfs om het uur of op bepaalde tijdstippen helemaal niet meer… En treinen hebben heel erg vaak vertraging. Als je 1 trein niet haalt moet je vaak 20-30 minuten wachten… Het reizen met het openbaar vervoer kan je per dag echt uren kosten! Daar komt nog bij dat er vaak geen vrije zitplaatsen meer zijn en dat het openbaar vervoer vaak ontzettend stinkt (In HTM-Bussen hangt vaak een ongezonde rotte-eieren geur waar je misselijk van wordt), en goor is… Alsof het openbaar vervoer alleen iets is voor zwervers en sloebers…

  3. Toen ik nog werkte koste het me met openbaar vervoer meer dan 1 uur om op mijn werk te komen. Met de auto 20 minuten en met de fiets 25 minuten. Als ik van mijn zus (Alkmaar) naar mijn broer ging (Leeuwarden) koste het me 7 tot 8 uur met openbaar vervoer en met de auto 2 tot 3 uur en voor een kwart van de prijs. Verschil???

  4. Als je kiest voor een autovrij leven, dan vergelijk je dat niet meer met de auto. Je gaat dan vanzelf oplossingen bedenken. Zoals skaten of fietsen naar het station. Gebruik van een OV fiets of Vouwfiets. Je gaat vanzelf je reizen efficienter plannen en gaat niet meer 10 dingen op een dag doen. In de bus, de trein en op de wachtplekken kun je vast beginnen met werken met je smart phone. Je kunt ook even je ogen dichtdoen of lekker een boek of tijdschrift lezen. Je kunt een gesprek beginnen met mensen. Een helpende hand uitsteken aan mensen die moeilijk te been zijn. Kortom, het is een andere leefstijl dan het luie en haastige van automobilisten. Ik denk dat reizen met OV je rustiger maakt en meer in het nu. Overigens vind ik wel dat je je totale reisbehoefte klein moet houden. Zoek werk op fietsafstand en ga niet iedere dag 100 km met auto of OV. Dat is zonde van je tijd. Als je dicht bij je werk woont kun je meer tijd aan hobbies en kinderen besteden. groet Danny

  5. OV is gewoon onhandig, eerst moet je een eindje lopen naar de bushalte, daar wacht je al een beetje, daarna rijdt de bus naar de treinstation en onderweg stopt hij tig keer. Je komt aan bij de treinstation, je wacht op je trein, je stapt in en eventueel stapje over waar je nog eens wacht op de andere trein. Aangekomen in de andere stad wacht je op de bus om in de buurt van je eindbestemming uit te stappen en weer eens te lopen. Als je dan nog eens koffers bij de hand hebt is het vermoeiend ook. Neem gewoon een auto, je hoeft je koffers niet te dragen, stap in en rijdt naar je bestemming toe. Je bent ook onafhankelijk met een auto, bijvoorbeeld 's nachts kun je ook ergens heen. En treinabonnementen zijn niet eens zo goedkoop.

  6. De extra tijd bij reizen met het openbaar vervoer zit niet zozeer in de reistijden, als wel in wachttijden omdat vertrektijden niet aansluiten, en dat je niet echt dicht bij de plaats van vertrek en bestemming komt. Kan je zo meer dan een uur extra kosten, op het totaal van heen- en terugreis.

Reacties zijn uitgeschakeld.