Avocado’s zijn niet alleen lekker, vooral ook heel gezond. Maar hoe zit het met de ecologische voetafdruk van deze superfoods? Want avocado’s zijn (helaas) niet zo duurzaam. Waarom is dat? En waar kun je rekening mee houden om ze toch zo duurzaam mogelijk te eten? We zochten het voor je uit!
Populairder dan ooit
De verkoop van avocado’s is in relatief korte tijd sterk gegroeid. Deze ‘steenvrucht’ is een geliefd ingrediënt in allerlei lekkers. Van smoothies, salades en sandwiches tot guacamole. Naar schatting eten we in Nederland jaarlijks gemiddeld per persoon wel meer dan twee kilo. Dit is het viervoudige vergeleken met tien jaar geleden. En deze groei is begrijpelijk, want avocado is voor van alles te gebruiken en bevat veel gezonde voedingsstoffen. Ze zitten bomvol goede vetten en belangrijke vitamines & mineralen.
Invloed op het milieu: van waterverbruik, pesticiden tot boskap
Voor de productie van avocado is water nodig… veel water. Afhankelijk van waar ze geteeld worden, kan een kilo wel meer dan 1000 (!) liter verbruiken. Ter vergelijking, voor gewassen zoals tomaat, sla, aardappel en kool ligt dit tussen de 200 en 300 liter per kilo. Dat grote verschil komt vooral omdat veel avocado in landen groeit waar al waterschaarste is. Op deze plekken wordt grondwater gebruikt voor irrigatie. Met alle gevolgen voor het milieu.
Avocado is een voedselhype te noemen en dit is per definitie niet duurzaam. Het economische succes legt een enorme druk op de teelt. Dat werkt op zijn beurt milieuvervuilende praktijken in de hand, zoals ontbossing en het gebruik van chemische stoffen.



Schade op menselijk vlak: arbeidsomstandigheden en mensenrechten
De hoeveelheid pesticiden die bij de avocadoteelt wordt gebruikt, heeft niet alleen impact op het milieu. Het schaadt ook de gezondheid van avocadoboeren die met de stoffen werken. Daarbij komen de vervuilende stoffen in het drinkwater terecht en zorgt het enorme waterverbruik voor tekort in de omliggende dorpen. Maar dat is niet het enige menselijke leed dat de grote vraag naar avocado’s veroorzaakt. Drugskartels hebben het namelijk voorzien op de avocadohandel. Jaren geleden verschenen al berichten over de gevolgen van deze miljardenindustrie in Mexico. Met veel afpersing en geweld als gevolg. Voor zover bekend is Mexico overigens het enige land waar de georganiseerde misdaad probeert controle over de plantages te krijgen.
Vliegen de hele wereld over
Avocado’s kunnen niet groeien in ons koude kikkerlandje of omringende gebieden. Daarom komen ze voornamelijk uit verre landen. Vooral voor ‘eetrijpe’ avocado’s in de supermarkt is snel transport nodig, zoals het vliegtuig. En we weten allemaal hoe vervuilend vliegen voor het milieu is. Ook moeten de vruchten tijdens transport op temperatuur worden gehouden. Bij aankomst rijpen ze vaak nog verder in speciale klimaatkamers. Al met al een enorm energieverslindend proces.
Een avocado uit de supermarkt is niet bepaald goedkoop, maar de prijs op ecologisch en menselijk vlak ligt dus nog vele malen hoger. Dit geldt natuurlijk voor meer producten en is wat ons betreft geen reden om er nooit meer een te eten. Met onderstaande tips houd je de avocado in ieder geval zo duurzaam mogelijk!
Tips voor een duurzame(re) avocado
Gelukkig is de laatste jaren steeds meer aandacht voor duurzamere productie. Zoals teelt in Europa waarbij ze vervoerd worden per vrachtwagen in plaats van vliegtuig. Net als het gebruik van technieken zoals druppelirrigatie, slimme compostering en herbebossing. Wist je trouwens dat je ook je eigen avocado boom kunt kweken?
- Kies voor Fairtrade avocado’s. Met dit keurmerk kun je ervan uitgaan dat er aandacht is voor betere mensenrechten en milieustandaarden.
- Lastig, maar probeer de herkomst te achterhalen. Er zijn landen zoals Zuid-Afrika, waar de meest efficiënte irrigatiesystemen worden gebruikt.
- Kies voor avocado’s uit waterrijke gebieden, zoals bijvoorbeeld Peru. Hier valt relatief meer regen en kunnen de plantages geïrrigeerd worden met smeltwater uit het Andesgebergte.
- Koop zoveel mogelijk in het seizoen van het land van herkomst. Over het algemeen kun je aanhouden dat landen onder de evenaar oogsten vanaf maart tot en met juni. Zoals Peru, Zuid-Afrika en Chili. Voor landen die onder de evenaar liggen is dit ongeveer van november tot en met maart. Zoals Spanje en Israël.
- Zorg dat je ze koopt zonder (plastic) verpakking.
- Het kopen van een onrijpe avocado is over het algemeen duurzamer dan eetrijpe varianten. Deze laatste worden namelijk vaak na gerijpt in klimaatkamers, en dit kost extra energie.
- Good to know: biologische avocado’s zijn vrij van chemicaliën, dus beter voor het milieu. Maar ze hebben voor de teelt nog steeds evenveel water nodig als de niet-biologische variant. Daarbij worden ze doorgaans op dezelfde manier getransporteerd.
- Weggooien is natuurlijk doodzonde, bewaar ze daarom op de juiste manier, zodat ze zo lang mogelijk houdbaar zijn.
De duurzaamheid van avocado’s is misschien wel minder groot dan van veel ander fruit. Maar nog altijd kleiner dan van kaas of vlees. Vanuit milieu oogpunt kun je bijvoorbeeld dus nog beter minder vlees eten. Koop bewust & duurzaam, koop minder en geniet meer!