Dit is waarom avocado’s goed voor je zijn

De avocado is een heerlijke toevoeging op vele gerechten, zoals sauzen, soepen en door salades. Toch eten veel mensen ze liever niet, omdat ze te veel calorieën en vet zouden bevatten. Maar de avocado is juist heel gezond.

Een avocado heeft goede vetten

De avocado bevat enkelvoudig onverzadigde vetten die goed voor je zijn. Ze verminderen namelijk het LDL-cholesterol gehalte. Aan de andere kant wordt dankzij de vrucht het ‘goede’ cholesterolgehalte, HDL-cholesterol, verhoogd.

Vezels

Avocado’s bevatten relatief veel vezels, zowel onoplosbare als oplosbare vezels, een combinatie die je niet in veel voedingsmiddelen vindt. De onoplosbare vezels zorgen voor een gezonde stoelgang. Zo verminder je ook de kans op darmkanker, omdat de dikke darm effectief wordt schoongemaakt. De oplosbare vezels helpen je de eetlust onder controle te houden door een vol gevoel te geven.

Vitamines

Ze zitten boordevol vitamines, zoals vitamine B, K en E. De eerste zorgen voor een goedwerkende stofwisseling en een gezonde huid. Vitamine K speelt een belangrijke rol in het groeien van de botten, zodat op latere leeftijd de botdichtheid gehandhaafd blijft. Vitamine E helpt aandoeningen als retinopathie (ziekte aan het netvlies) te voorkomen.

Avocado beschermt tegen oogziekten

Aangezien de vruchten een belangrijke bron zijn van de stof luteïne (een carotenoïde die als een antioxidant werkt), beschermt het tegen oogziekte.

Opname voedingsstoffen

Ze zitten niet alleen boordevol voedingsstoffen, avocado’s helpen ook voedingsstoffen van andere voedingsmiddelen op te nemen. Voeg de vrucht toe aan je salade en zo krijg je ongemerkt veel meer voedingsstoffen binnen.

Foliumzuur

Ook als je zwanger bent, is het eten van een avocado erg gezond. Een halve geeft al bijna een kwart van de aanbevolen dagelijkse inname foliumzuur, een vitamine die het risico op aangeboren afwijkingen verkleint. Het beschermt dus de ongeboren baby.

Tip: Lees hier hoe je je eigen avocado-boom kweekt in 6 makkelijke stappen

Avocado houdt hart gezond

Een hoge inname van foliumzuur is niet alleen gezond voor een ongeboren baby, maar wordt ook geassocieerd met een lager risico op een hartaanval en hart-en vaatziekten.

Eiwit

Avocado’s bieden alle essentiële aminozuren die noodzakelijk zijn voor het lichaam om een compleet eiwit te vormen. Dit eiwit wordt gemakkelijk geabsorbeerd omdat een avocado vezels bevat. Als je minder vlees wilt eten, of kiest voor een vegetarische of veganistische levensstijl, voeg dan de vrucht toe aan jouw menu.

Werkt ontstekingsremmend

De combinatie van voedingsstoffen werkt ontstekingsremmend. Avocado’s helpen om artrose en reuma te voorkomen of verminderen. Het wordt bijvoorbeeld ook veel gebruikt in gezichtsmaskers en andere schoonheidsproducten.

Tip: Ben jij al een echte avocadoliefhebber? Bekijk dan eens dit boekje met 100 heerlijke recepten met avocado.

Bron: Fitday, best health magazine

19 reacties op “Dit is waarom avocado’s goed voor je zijn”

  1. Fijn om te lezen dat avocado’s goed passen binnen een gezond dieet. Ik eet deze vrucht regelmatig. Ik doe veel aan duursporten en ik heb vetten nodig om niet te mager te worden. Al met al een verantwoorde keuze!

  2. Pingback: Kweek je eigen avocadoboom in 6 stappen -

Reacties zijn uitgeschakeld.