Bacterie maakt brandstof van zonne-energie

Foto: jurvetson, Flickr

Een kruik water, een zonnepaneel, wat CO2 en een bacterie. Meer heb je mogelijk in de toekomst niet nodig om je auto van brandstof te voorzien. Wetenschappers van de Universiteit van Californië ontwikkelden een bioreactor die zonlicht snel kan omzetten in vloeibare brandstof.
De olie raakt op, maar een goede vervanger voor brandstof die onze auto’s moet laten rijden is er nog niet. Accu’s van elektrische auto’s hebben nog te weinig capaciteit, en aan biobrandstoffen kleven vele nadelen.
De onderzoekers van de Universiteit van Californië hebben mogelijk een oplossing. Zij ontwikkelden een bioreactor die butanol maakt, een vloeibare brandstof die lijkt op benzine. De brandstof wordt gemaakt door Ralstonia Euthropha, een bacterie die gewoon in grond leeft, maar door de wetenschappers genetisch is aangepast. De bacterie leeft van CO2 en elektriciteit (gemaakt door een zonnepaneel) en scheidt vervolgens butanol af.
Het grote voordeel van deze opstelling is de efficiëntie. Volgens de onderzoekers zet de bioreactor 9% van de energie uit zonlicht om in brandstof. Dat is een stuk beter dan bijvoorbeeld bioethanol. Deze brandstof wordt gemaakt uit maïs. Hierbij wordt slechts 0,2% van de energie van het zonlicht uiteindelijk omgezet in brandstof.
De bioreactor heeft nog heel wat praktische problemen te overwinnen. De wetenschappers zijn pas in de eerste testfase, en het is nog niet duidelijk of het ooit tot een commerciële toepassing komt. Volgens James Liao, als ingenieur betrokken bij het project, biedt Ralstonia Euthropha veel mogelijkheden: “Het is mogelijk om de productiviteit nog flink op te voeren, want Ralstonia is een industrieel micro-organisme.”
Bron: Scientific American
Bron: Scientific American
Lees ook
Biodiesel minder duurzaam dan gewone diesel
Elektrisch rijden zonder de nadelen: elektrisch leasen
Zonnepanelen op je eigen dak

Over de schrijver

1 reactie op “Bacterie maakt brandstof van zonne-energie”

  1. "9% van de energie uit zonlicht" Zonnepanelen hebben een hoger rendement en een elektromotor ook t.o.v. butanol motor. Wat is nu de winst t.o.v dit verlies?
    Het algenproces was ook zo veelbelovend; hoor je weinig meer van.

Reacties zijn uitgeschakeld.