Bacteriedodend boek maakt troebel water drinkbaar

Er zijn onlangs succesvol tests uitgevoerd met een boek waarvan de pagina’s kunnen worden uitgescheurd om troebel water te filteren. Het drinkbare boek heeft speciaal bewerkt papier met gedrukte informatie over het filteren van water.

De pagina’s bevatten nanodeeltjes zilver of koper die bacteriën doden als ze door de pagina heen gaan.

Het Drinkbare Book - Still Uit Youtube
Het Drinkbare Book – Still Uit Youtube
Het drinkbare boek bleek te werken bij 25 verontreinigde waterbronnen in Zuid-Afrika, Ghana en Bangladesh. Meer dan 99% van de bacteriën werden weggefilterd. Daarmee is het water vergelijkbaar met water uit de kraan in de VS. Er lekten wel piepkleine beetjes zilver en koper in het water, maar deze zijn ver beneden de veiligheidsgrenzen.

De resultaten van de tets werden gepresenteerd bij een wetenschappelijk congres van de Chemical Society in Boston. Volgens de betrokken onderzoekers is het drinkbare boek vooral bedoeld voor dorpen in ontwikkelingslanden. Op dit moment hebben 663 miljoen wereldwijd mensen geen toegang tot schoon drinkwater.

„Het enige wat je hoeft te doen is een pagina uit het boek te scheuren, er water over gooien uit rivieren, beken of andere bronnen en er komt schoon drinkwater uit”, liet onderzoeker Teri Dankovich weten aan BBC News.
Volgens haar tetsts kan een pagina ongeveer 100 liter water filteren. Een heel boek is goed voor het complete waterverbruik van één persoon voor vier jaar.

Het onderzoeksteam wil nu proeven opstarten waarbij lokale bewoners zelf de filters gebruiken. Ook is het de bedoeling om de productie van het papier grootschaliger aan te pakken, want op dit moment maken de onderzoekers het papier nog zelf met de hand.

Bronnen: Pagedrinking paper en BBC News.

Over de schrijver