Deze bacteriën halen microplastics uit het water

De uitdrukking “klein, maar fijn” gaat niet op voor microplastics. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe schadelijk deze minuscule stukjes plastic voor onze gezondheid zijn, maar één ding is zeker: het duurt honderden jaren voordat ze uit het milieu verdwijnen. Daarom werden we bij hetkanWEL ook zo blij van het nieuws over deze bacteriën die microplastics mogelijk kunnen helpen opruimen.

Bacteriën hebben de neiging om samen te klonteren en zich vast te hechten aan oppervlakten. Een goed voorbeeld daarvan is tandplak. Zo’n kleverige opeenhoping wordt ‘biofilm’ genoemd. Microbiologen van Hong Kong Polytechnic University kwamen op het idee om deze plakkerige eigenschap van de bacteriën te gebruiken om kleverige netten mee te maken die microplastics in vervuild water kunnen vangen en  samen laten klonteren. Op die manier kunnen ze makkelijk worden weggegooid of gerecycled.

Hoewel het hier nog om voorlopige bevindingen gaat, zou dit wel eens de oplossing kunnen zijn om het probleem van microplastics effectief aan te pakken. En dat door gebruik te maken van iets wat al in de natuur bestaat.  Sylvia Lang Liu, één van de onderzoekers, zegt erover: “Het is absoluut noodzakelijk om effectieve oplossingen te ontwikkelen die microplastics opvangen, verzamelen en zelfs recyclen, zodat de ‘plastificatie’ van onze natuurlijke omgeving stopt.”

Nog meer onderzoek

Het team van Liu is niet de enige met een creatieve, wetenschappelijke oplossing voor het verminderen van microplastics. De 18-jarige wetenschapper Fionn Ferreira gebruikte in 2019 een magnetische vloeistof om microplastics uit het water te verwijderen. Die ontdekking leverde hem de hoofdprijs op tijdens de Google Science Fair.

En nu wij nog

We zijn heel blij met dit wetenschappelijke onderzoek. Deze bacteriën zijn heel nuttig! Hoe meer oplossingen voor microplastics, hoe beter dat is voor het milieu. Gelukkig kunnen wij zelf ook veel doen, want alle kleine beetjes helpen. Hier vind je 5 manieren om microplastics zoveel mogelijk te verbannen uit je leven. Maar je kan bijvoorbeeld ook je eigen schoonmaakmiddelen maken! Denk bijvoorbeeld aan een toiletblok of allesreiniger.

De hele maand mei zijn we op plastic dieet. Dat doen we niet alleen, maar samen met Dille & Kamille en Zero Waste Nederland. Doe je mee?

Over de schrijver