Bakkie Trots: keramische kopjes van lokale klei met een verhaal

De grond waar je dagelijks op loopt is al door zoveel anderen voor jou bewandeld. Wat zou er zich al die jaren hebben afgespeeld op het stukje grond waar jij je nu op bevindt? Wij mensen zijn niet de enige verhalenvertellers. De grond onder je voeten zit vol verhalen. De verschillende grondlagen laten zien wat er zich heeft afgespeeld. Maar je kan ook emotionele waarde aan een bepaalde plek hechten. De plek waar je als kind hebt gewoond of het strand waar je ontelbare zomeravonturen hebt beleefd. Wat nu als ik je vertel dat je met een Bakkie Trots deze plek kan omarmen en naar weg kunt te dromen?

De plek omarmen

Bakkie Trots, gevestigd in Rotterdam, maakt keramieken kopjes die een verhaal vertellen over de plek waar ze vandaan komen. Elk kopje is gemaakt van lokale klei op plekken waar in de grond wordt gegraven voor bijvoorbeeld bouwwerkzaamheden. Met een focus op zero waste zijn de kopjes gemaakt van klei die normaal gesproken afgevoerd wordt. Nu wordt het omgetoverd in prachtige en unieke koffie- en theekopjes. Klei heeft een verschillende samenstelling op verschillende plekken en dieptes, waardoor de klei er op elke plek anders uitziet en een unieke kleur heeft. Elke keer als je je Bakkie Trots vast hebt word je meegenomen naar de plek waar het vandaan komt en kun je even wegdromen terwijl je die plek letterlijk omarmt.

Bakkie Trots

Uniek ontwerp

Elke keramieklijn van een bepaalde plek heeft een uniek ontwerp, namelijk een uniek reliëf. Op het kopje zijn de grondlagen weergegeven van de plek waar de klei vandaan komt. Zo weet je bijvoorbeeld bij het Bakkie Trots wat gemaakt is van Texelse Klei dat de grond uit de volgende lagen bestaat: grond, klei, veen, zand, klei en zand. Ik moet eerlijk toegeven dat ik wel heel ver moet graven om mijn aardrijkskunde kennis op te halen. Maar iemand voor wie deze grondlagen wel veel zeggen is Dr. Sjoerd Kluiving. Hij is geoloog en geograaf en ziet precies wat de grondlagen uniek maken. Hij bestudeert de grondlagen op de plekken waar de grondmaterialen van een Bakkie Trots zijn verzameld. Zo komt hij achter het verleden van die plek, en kan hij precies beschrijven waar de lagen uit bestaan en hoe ze zijn gevormd. Voor elk Bakkie Trots geeft hij je een grondweetje mee, en daarmee het verleden van een Bakkie Trots.

Bakkie Trots

Ambacht keramiek

Iris Veentjer heeft als interieurarchitect ook een ontwerpstudio. Haar focus sluit erg goed aan bij Bakkie Trots. Het ontwerpen voor een “actieve en zinvolle deelname van iedereen aan het maatschappelijk leven.” Iris wil met Bakkie Trots namelijk een plek bieden voor mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. Ze kunnen hier met veel plezier en trots de ambacht keramiek leren en met lokale materialen een product maken. Iris heeft grootse plannen voor Bakkie Trots en wil nog veel meer klei om nog veel meer Bakkies Trots te kunnen maken. Want Bakkies Trots verbinden, zowel tussen jou en de herinneringen die je aan een plek hebt, als met de grond waar de klei uitkomt. Weet jij een bouwterrein, park of tuin wat geschikt kan zijn om klei vandaan te halen? Laat het ze vooral weten en wie weet kun jij binnenkort je eigen Bakkie Trots bestellen van een plek die bijzonder is voor jou.

Welke plek betekent veel voor jou en waarom? Laat ons weten waar jij wel een Bakkie Trots van zou willen door hieronder een reactie achter te laten.

Tweede foto: Bas Czerwinski

Over de schrijver

4 gedachten over “Bakkie Trots: keramische kopjes van lokale klei met een verhaal”

  1. Dat lijkt me heel erg leuk. Ik ben geboren in Middelstum ( provincie Groningen) maar woon al jaren ergens anders. Maar om de verbinding met mijn geboorteplaats te houden zou ik dit wel heel leuk vinden om koffie te drinken uit een kopje gemaakt van klei uut Grunn.

  2. Wauw mooi product met prachtig verhaal! Ik zou een bakkie trots van regio Zutphen/Achterhoek mooi vinden. Het is onze droom dat we daar binnen een paar jaar een mooi eco huis bouwen met een stuk grond erbij waar we een bedrijf gaan opbouwen rondom duurzame thema’s, spiritualiteit, dagbesteding en persoonlijke ontwikkeling. Daar zouden deze bekers goed passen en misschien zelfs (als daar kleigrond is) dat ik een zelfde initiatief kan opzetten (met jou?) Groet! Leonie Haas

  3. Hi!
    Wat super leuk, bakkie Trots! Wij bouwen nu een duurzaam wijkje met biobased modulaire woningen in Koedijk. We hebben hier eigenlijk nu een beetje ‘last’ van de klei en het zou super tof zijn als we met bakkie trots een positief gevoel aan de klei krijgen! Zou heel leuk zijn als jullie hier klei komen halen, we hebben genoeg! Groet Iris van Asselt

Reacties zijn gesloten.