Bakstenen uit bacteriën wint €500.000 in Green Challenge van Postcode Loterij

Baksteen uit bacteriën en zand. Foto: Green Challenge
Baksteen uit bacteriën en zand. Foto: Green Challenge

Ginger Dosier uit de Verenigde Staten heeft maandag de Green Challenge van de Postcode Loterij gewonnen. Zij won €500.000 om haar bedrijf BioMason te versterken. BioMason maakt met natuureigen bacteriën en zand bakstenen. De stenen van BioMason stoten veel minder CO2 uit dan traditionele bakstenen die gebakken worden met klei.
Twee Nederlanders, Wolbert Allaart en Patrick Heuts wonnen een “runner up” prijs à €100.000. Allaart won met Ampyx Power, een nieuwe technologie waarmee een zweefvliegtuig op grote hoogte duurzame energie opwekt. Dit is goedkoper en milieuvriendelijker dan het opwekken van energie uit kolen of gas. Heuts kreeg de prijs voor zijn innovatieve voortstuwingsinstallatie voor binnenvaartschepen. Zijn ontwerp is geïnspireerd op de zwembeweging van een dolfijn en levert een brandstofbesparing op tot 50 procent ten opzichte van de huidige voorstuwingssystemen.
Winnaar Dosier kan haar geluk niet op: “Met dit prijzengeld kunnen we sneller resultaat boeken en onze duurzame bakstenen op grote schaal op de markt brengen. Dat is een enorme stimulans.”
Juryvoorzitter Richard Branson is onder de indruk van de inzendingen: “Ik heb vandaag fantastische groene ideeën voorbij zien komen. Duurzame producten en diensten die echt het verschil kunnen maken in een wereld waarin we te maken hebben met de serieuze gevolgen van klimaatverandering.”
Bron: Postcode Loterij
Lees ook
Crowdfunders investeren €290.000 in vliegtuigjes die windenergie opwekken
Doe mee met Nudge en win een Waka Waka Power

Over de schrijver

2 reacties op “Bakstenen uit bacteriën wint €500.000 in Green Challenge van Postcode Loterij”

  1. Dag Roos,
    Ginger is ondertussen wel hard aan het werk met een Nederlandse fabrikant om eind deze zomer een flink aantal biostenen te kunnen produceren. Voor meer informatie kun je altijd contact met haar opnemen! http://www.biomason.com
    Vriendelijke groeten
    Minne

Reacties zijn uitgeschakeld.