De lente is begonnen en het kleurt buiten steeds groener. Tijd om ook van je balkon een groene oase te maken! Met deze handige tips kan jij meteen gaan balkontuinieren.
25 procent van alle Nederlander heeft een woning met een balkon. Ook daar kan je je eigen groente, kruiden en bloemen op verbouwen. Hoe? Dat lees je hieronder!
Een kleine schep. Te gebruiken voor het verplaatsen van grond zonder je handen vuil te maken.
Een pootstok. Wordt gebruikt om gaten in de grond te maken voor het zaaien. Dankzij dit gereedschap zullen alle gaten de zelfde grootte en diepte hebben.
Een tuinschaar. Handig om je planten te ontdoen van oude of lelijke blaadjes, maar ook om je groenten en kruiden te oogsten.
Een gieter. Kies voor de gieter waarmee je het beste al je planten water kan geven.
De tuinhandschoenen. Kies een goede combinatie van duurzaam maar ook buigzame handschoenen. Zo bescherm je je handen en kun je er goed mee werken.
Een mini-hark. Planten moeten ademen, het is dus belangrijk op de grond regelmatig te harken zodat er lucht bij de wortels van de plant kan.
De meeste groente zijn dol op direct zonlicht. Maar radijs bijvoorbeeld kun je ook prima laten groeien op en meer schaduwrijk balkon. De beste blootstelling voor groenten is zuid, zuidoost, zuidwest, maar ook op andere plekken zullen de groenten kunnen groeien. Zolang er maar zonlicht is.
De ideale positie van je balkon is dus op het zuiden maar ook een balkon op het westen of oosten voldoet. Alleen met een balkon op het noorden zal het lastiger worden om je groenten te verbouwen.
Je kunt groente en kruiden op je balkon gaan laten groeien zodra de vorstperiode voorbij is. Je kunt ook al beginnen met zaadjes opkweken binnenshuis en zodra de vorst echt voorbij is, de planten naar buiten verplaatsen. Op de verpakking van de zaadjes lees je wanneer en hoe je dit het beste kunt doen.
Hoeveel water je plantjes nodig hebben kun je zien op de legenda. Hoe meer druppels, hoe meer water je plantje nodig heeft.
1 druppel: wanneer je je vinger in de grond stopt moet de aarde droog en warm zijn om meer water bij te voegen.
2 druppels: wanneer je je vinger in de grond stopt moet de aarde droog zijn in het begin en koud op de bodem.
3 druppels: de aarde moet nat zijn maar niet te veel.
Stap 1. Waterafvoersysteem. Te veel water in je pot kan de wortels van de plant aantasten omdat de plant dan geen lucht krijgt. Dit is te voorkomen door een waterafvoersysteem onder in je pot te maken. Dat klinkt een stuk moeilijker dan het is, het enige dat je hiervoor hoeft te doen is de bodem van je pot villen met wat hydrokorrels, kleine keitjes of stukjes kapotte bloempot. Zo kan het overtollige water beter weglopen.
Stap 2. Kies de juiste grond. Elke plant heeft zo z’n voorkeur voor een type grond. In het tuincentrum kun je kiezen uit specifieke potgrond voor bijvoorbeeld groente, kruiden of bloemen.
Stap 3. De juiste diepte en afstand. Gebruik je pootstok om gaten te maken. Hoe diep het gaatje moet zijn, verschilt sterk per plant. De meeste kunnen worden geplant op een diepte van 1 cm. Echter, wanneer je sleutelbloemen gaat zaaien moet deze op 7 cm diepte. Bonen zullen zich het beste voelen op een diepte van 2,5 cm. Laat voldoende afstand tussen elke type plant. Zo voorkom je dat ze bij het groeien niet voldoende ruimte hebben. 5 tot 10 cm moet genoeg zijn, voor bloemen moet je 10 cm aanhouden.
Stap 4. Water geven. Na het zaaien bedek je de zaadjes zorgvuldig met grond en besproei ze met water. Zorg dat je zaadjes de juiste hoeveelheid zonlicht krijgen en geef ze water volgens de bovenstaande instructies. Wees geduldig. Het kan een tijdje duren voordat ze gaan groeien.
- Je kunt natuurlijk een paar plantenbakken kopen maar het is nog leuker om hiervoor een pallet, oud blik of houten wijnkistje te gebruiken. Let er wel op dat je de bodem afdicht met plastic en worteldoek.
- Wat heb je nu precies waar gezaaid? Met kurken of houten stokjes (bijvoorbeeld van een waterijsje) kun je precies aangeven wat waar staat.
- Om er in de avond knusjes bij te zitten kun je je balkontuin versieren met lantaarns. Deze kun je gewoon kopen maar ze zijn ook heel makkelijk zelf te maken. Gebruik bijvoorbeeld een oude jampot met een metalen draad eromheen, waxinelichte erin en ophangen.
Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Shopalike.nl waar je veel handige spullen kunt kopen voor je balkontuin!
3 gedachten over “Zo maak je van je balkon een groene oase”
Ik zou mijn balkon ook graag wat gezelliger willen maken. Daarbij vind het belangrijk om bloemen en planten te kiezen die niet te veel verzorging nodig hebben. Wellicht kan ik ook wat kruiden in potten zetten. Hier had ik nog niet eens over nagedacht!
Goed tips voor mensen die niet met groene vingers ter wereld zijn gekomen. Om te voorkomen dat je balkon onbegaanbaar terrein wordt omdat het vol staat met potten raad ik een growtent aan waarmee je ook in de hoogte kunt beplanten en efficienter met ruimte omgaat.
Leuk artikel en die ui tip in water ga ik zeker uit proberen!
Reacties zijn gesloten.