Bamboe is booming en dit is waarom

In een wereld waarin snel, goedkoop en inwisselbaar vaak voorop staan is het niet altijd makkelijk om te kiezen voor duurzaam. Gelukkig vullen de supermarkten zich langzaam maar zeker met plantaardige vervangers, rijden steeds meer mensen elektrisch en is duurzame cosmetica in de schappen van de drogist geen uitzondering meer. Toch is er ook nog een wereld te winnen, zeker op het gebied van kleding en textiel. Laten we vooropstellen: niet winkelen (of tweedehands) is het duurzaamst. Maar het oog wil ook wat en met grote winkelketens die aan elkaar hangen van onethische arbeidsprocessen en vervuilende katoenen kleding was de keuze lange tijd niet reuze. Tot men ontdekte dat men van gras – want dat is bamboe – niet alleen duurzame, maar ook ontzettend lekker zittende kleding kon maken. Bamboekleding: wat is het, hoe wordt het gemaakt en waarom is bamboe booming?

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Bamboo Basics  

Bamboe is booming

Zijdezacht, hypoallergeen, antibacterieel, UV-beschermend én goed voor het milieu? Klinkt bijna te mooi om waar te zijn, toch? Dat is het dus niet. Kleding gemaakt van bamboe is in vergelijking met traditionele textielsoorten maar liefst 80% minder belastend voor het milieu. Hoe dat komt? Bamboe is het snelst groeiende gras op aarde en kan per dag tot wel één meter aangroeien. Bamboe hoeft nadat het is geoogst bovendien niet opnieuw aangeplant te worden, want het grote netwerk aan wortels van bamboe blijft vrolijk scheuten omhoog schieten. Niet zo leuk als dat gebeurt in je achtertuin, wel heel fijn als grondstof voor kleding. Bamboe is loeisterk, heeft geen meststoffen of pesticiden nodig om te groeien en heeft bovendien maar heel weinig water nodig: de natuurlijke regenval is voor deze grassoort genoeg. En dan produceert bamboe ook nog ééns twee keer zoveel zuurstof als andere bomen!

Bamboe Is Booming

Van bamboestengels naar vezels

Om van de harde stengels een bamboe shirt of bamboe ondergoed te maken, wordt er vaak gebruik gemaakt van chemicaliën. Lange tijd was hier felle kritiek op, omdat het chemische oplosmiddel dat werd gebruikt voor het maken van de kleding lange tijd niet gerecycled kon worden en vaak in het water werd geloosd. Gelukkig is ook daar nu een duurzame oplossing voor bedacht. Tanboocel maakt gebruik van een gesloten systeem waarbij de chemische stoffen die gebruikt worden om van bamboepulp garen te maken, worden gerecycled. Op deze manier komen de schadelijke stoffen niet in het milieu terecht en worden de afvalstoffen hergebruikt in het volgende proces. Nu steeds meer mensen de grote voordelen van bamboe textiel ondervinden, zijn er bovendien steeds meer innovaties mogelijk. Een volledig duurzaam proces laat ongetwijfeld niet lang meer op zich wachten.

Vergelijkbaar met kasjmier

We benoemden het al even: bamboekleding heeft niet alleen veel voordelen voor het milieu, maar ook voor de gebruiker. Deze textielvezel is niet voor niets aan een opmars bezig, want veel mensen ervaren bamboekleding als extreem comfortabel doordat het ronde oppervlak van de bamboevezel vergelijkbaar is met kasjmier. Ondanks die zijdezachtheid is bamboe wel heel sterk en heeft het een perfect fit. De combinatie met katoen en elastaan zorgt voor een perfecte omsluiting van ieder lichaamstype en optimaal draagcomfort.

Wist je dat je ook kunt bouwen met bamboe? Lees daar hier meer over.

Over de schrijver