Bamboe bestormt in razend tempo de kledingindustrie. Sneller dan ooit neemt de populariteit van bamboe toe. Het past als natuurproduct 100% in de trend van ecologisch leven en bewust omgaan met het milieu. Maar waarom nu juist bamboe?
De eigenschappen
Bamboe heeft een holle structuur, zoals we allemaal weten. En dat zorgt voor heel aantrekkelijke textieleigenschappen. Door de holle structuur is het namelijk bovengemiddeld luchtig en kan het vocht tot wel 3 keer zo goed reguleren als katoen of wol. Het gaat daarnaast ook minder snel stinken of muf ruiken. Veel mensen kiezen kleding van dit materiaal dan ook vanwege de positieve eigenschappen van het materiaal.
Bamboe als milieutopper… of toch niet?
Bamboe wordt vrijwel overal aangeprezen als milieuvriendelijk materiaal. Bij de productie van bamboetextiel worden immers geen insecticiden en pesticiden gebruikt, en daarmee is de milieubelasting aanzienlijk lager dan bij de productie van katoen of wol. Maar we moeten niet vergeten: bamboe is een hard materiaal, en om er een zijdezachte stof van te maken, worden doorgaans veel chemicaliën gebruikt. Het hangt daarom volledig van de producent af hoe milieuvriendelijk en ecologisch verantwoord bamboetextiel is. In veel gevallen is bamboetextiel níet per se milieuvriendelijker dan conventioneel katoen, polyester of wol.
Zelf ook bamboe kleding dragen?
Bamboekleding kopen? Bedenk goed waarom je het doet. Doe je het voor de prettige eigenschappen van het materiaal? Dan is dat altijd een goede reden. Echter, wie het milieu een handje wil helpen, kan zich beter vooraf goed inlezen in de milieuvoordelen en –nadelen van bepaalde textielsoorten. Immers, niet-conventioneel geproduceerde katoen- en wolsoorten kunnen ook al véél milieuvriendelijker zijn dan reguliere soorten. Bamboekleding kopen om jezelf ecologisch verantwoord te voelen is dus niet (altijd) terecht.
Hoe kan ik zien/weten of bamboekleding milieuvriendelijk is geproduceerd?
Er is op dit moment (nog) geen keurmerk of certificering speciaal voor bamboetextiel. Over het algemeen is de modesector überhaupt nog weinig transparant en moeilijk doordringbaar als het aankomt op oog voor people, planet & profit. Wil jij daarom bamboekleding dragen omdat je bij wilt dragen aan een milieuvriendelijkere mode-industrie? Bekijk dan goed per shop of leverancier hoe zij hun bamboe produceren, en waarom zij hun producten als milieuvriendelijk aanmerken. Je kunt er immers van uit gaan dat milieuvriendelijke producenten er alles aan doen om hun ecologische meerwaarde aan te tonen.
3 gedachten over “Bamboe nog altijd in opmars binnen de kledingindustrie”
Is (geperste) bamboe in de meubelindustrie wel aan te raden? Het geeft prachtige planken..
Wie gaat zich (wanneer en hoe) inzetten voor het realizeren van een keurmerk /certificering van bamboetekstiel?
Hoe kom ik dat te weten?
Duurzaam als grondstof is één ding, maar inderdaad – alle chemicaliën (zoals natriumhydroxide) die nodig zijn voor het produceren van bamboetextiel maken het eindproduct toch een stuk minder geslaagd. En dat zeggen de kledingmerken er natuurlijk weer niet bij… Ik blijf liever bij biologisch katoen en hennep, hoewel dat laatste bijna alleen nog maar via internet te vinden is.
Reacties zijn gesloten.