Waarom bamboe wc papier de (groene) toekomst is

Een groot deel van de mensen in Nederland is dagelijks bezig met duurzaam leven, blijkt uit onderzoek van LTO Nederland. Zelfs in het kleinste kamertje van het huis is het mogelijk om te verduurzamen. Naast het aanschaffen van een waterbesparend toilet kun je namelijk kiezen voor bamboe wc papier. Wat is dat precies en waarom is toiletpapier van bamboe zo interessant voor de toekomst? We zochten het voor je uit.

Bamboe wc papier: wat is dat precies?

Wanneer je al even bezig bent met duurzaamheid dan weet je waarschijnlijk wel dat bamboe veelvuldig wordt gebruikt voor duurzame kleding, meubels, vloeren en zelfs speelgoed. Wat je misschien nog niet wist, is dat het ook een interessante grondstof is voor de productie van duurzaam wc papier. Omdat bamboe ontzettend snel groeit, sommige soorten groeien tot een meter per dag, is het ten opzichte van gewoon papier, dat van bomen wordt gemaakt die veel langer de tijd nodig hebben om te groeien, een efficiënte én groene keuze. Daarbij kan het worden verbouwd zonder pesticiden en chemicaliën.

Bossen, en zo het leefgebied van veel dieren, planten, vlinders en insecten, kunnen dus blijven bestaan terwijl je tegelijkertijd bijdraagt aan een betere wereld en aan je eigen comfort. Bamboe biedt namelijk een natuurlijke CO2-opslag die de lucht schoonhoudt. Kies je bijvoorbeeld voor bamboe wc papier van het merk Bamboi dan ontvang je zacht toiletpapier dat gemaakt is van 100% FSC® gecertificeerde bamboe dat afkomstig is uit verantwoorde bamboebossen. Daarmee is bamboe dus een van de duurzame materialen waar jij én de wereld heel blij van worden. De grondstof beschikt namelijk over een aantal hele aantrekkelijke voordelen.

Toiletpapier van bamboe is beter voor het milieu

Zo is wc papier van bamboe een duurzaam alternatief voor normaal toiletpapier. We maken per dag gebruik van gemiddeld 57 velletjes toiletpapier, wat betekent dat je zo’n 100 rollen per persoon per jaar verbruikt. Moet je voorstellen hoeveel bomen daarvoor moeten worden omgezaagd! Daarbij worden er chemicaliën gebruikt om het papier wit te maken. Kijken we naar wc papier van bamboe dan zien we dat dat papier volledig chemicaliënvrij is én dat het kappen van bamboe (dat heel snel groeit) duurzamer is; helemaal wanneer dat gebeurt met 100% bosvriendelijk FSC® gecertificeerde bamboe.

Er wordt geen plastic gebruikt bij bamboe wc papier

Wat ook beter is voor de wereld is het feit dat er geen plastic wordt gebruikt bij de productie en het verpakken van bamboe wc papier. Dit soort wc papier wordt namelijk in een plasticvrije verpakking verpakt en geleverd. Daarbij worden de rollen veelal in een wrapper verpakt die gemaakt is van bamboe. De bedrukking op dit soort verpakkingen is gemaakt met inkt van plantaardige oliën. Zo zie je maar dat zoiets simpels als wc-papier ook écht een stuk duurzamer kan.

Supersterk, hypoallergeen en lekker zacht materiaal 

Tot slot is het goed om te weten dat bamboe wc papier qua comfort niet afdoet aan andere luxe toiletrollen. Bamboe is namelijk een heel zacht materiaal dat comfortabel aanvoelt. Daarbij is het heel sterk, waardoor het papier niet snel afbreekt wanneer je het gebruikt. Wat ook prettig is, is dat bamboe antibacterieel is en geschikt is voor mensen met een gevoelige huid of overgevoeligheid voor bepaalde producten. Dit hypoallergene karakter is niet het enige kenmerk waar je echt wat aan hebt; het materiaal is ook geurbestendig én schimmelwerend. Kortom: bamboe wc papier kent talloze voordelen voor jezelf en voor een betere wereld. Het ideale product voor een groene toekomst!

Over de schrijver