Bananenbrood en smoothies? Je kunt veel méér met overrijp fruit

Voor fruitliefhebbers is de zomer zowel een vloek als een zegen. Enerzijds liggen de winkelschappen vol met allerlei heerlijk zomerfruit: kersen, perziken, abrikozen en nog veel meer. Maar tegelijkertijd rijpt fruit een stuk sneller in de zomerhitte. Opletten dus of je fruitmand er niet plotseling verschraald en overrijp bij ligt. Mocht het tóch misgaan, dan is het natuurlijk zonde om je hele fruitmand direct bij het GFT te kieperen. Hoe kun je toch nog goed gebruikmaken van overrijp fruit?

Goed, de voor de hand liggende opties kennen we wel. Iedereen weet dat overrijpe bananen weggooien een doodzonde is als je ze ook in een heerlijk bananenbrood kunt verwerken. Ook smoothies zijn eigenlijk altijd een goede en lekkere optie. Maar voor wie genoeg heeft van deze opties zijn er nog een heleboel andere, creatievere oplossingen voor je overrijpe fruit – en wij zetten ze graag voor je op een rijtje.

Ga creatief bakken

Bananenbrood is slechts één van de vele fantastische bakopties met overrijp fruit. Vrijwel ieder fruit gaat goed samen met baksels als muffins, taarten of crumble. Probeer vóór je het fruit de GFT in kiepert of het niet toevallig heerlijk smaakt in je favoriete gebak. Wellicht ontdek je zo heerlijke combinaties waar nooit iemand voor je aan heeft gedacht.

Maak een fruitige saus of dressing

Het mooie aan overrijp fruit is dat het lekker rijk van smaak is. Dat maakt het ideaal voor een heerlijke fruitsaus. Ga even met de pureestamper te werk en je hebt al een ideale saus voor bijvoorbeeld over pannenkoeken of ijs. Je kunt nog een stap verder gaan en een hartige saus maken: probeer fruit uit de blender bijvoorbeeld eens toe te voegen aan wat bouillon en balsamicoazijn. Zo krijg je een ideale vleessaus. Of voeg het geblende fruit met wat kruiden toe aan wat olijfolie en azijn, voor een fijne saladedressing.

Droog het fruit

Is je fruit de rijpe fase al ver voorbij en in verschrompelde staat? Fijn! Althans – om fruit te drogen is het juist handig dat het fruit al veel vocht heeft verloren. Gedroogd fruit is lekker en gemakkelijk te bewaren. Snijd het fruit in dunne plakken en gooi het in de oven op lage temperatuur, of gebruik een (energiezuiniger) droogapparaat. Zodra het fruit leerachtig aanvoelt is het succesvol gedroogd.

Maak ijslolly’s

Een uitstekende optie voor in de zomer: verwerk je overrijpe fruit in een verkoelende snack. Zelf ijslolly’s maken is zo gebeurd. Prak of blend het fruit en voeg het met wat citroensap toe aan suikersiroop (of kokosmelk, voor een roomijsvariant). Vul koffiebekertjes met het mengsel. Dek deze af met plastic en een elastiekje en maak in het midden een klein sneetje waar het stokje doorheen kan. De bekertjes kunnen de vriezer in en binnen korte tijd heb je heerlijke fruitijsjes.

Composteer het voor zelfgemaakte mest

Is het eetbare stadium écht gepasseerd? Dan is het fruit composteren altijd nog een optie. En dan bedoel ik niet de GFT-bak, maar zélf composteren. Maak een composthoop in je tuin, schaf een compostvat aan of ga binnen aan de slag – er zijn zelfs compostsystemen beschikbaar voor in huis. Belangrijk is wel dat er voldoende zuurstof bij de compost kan en je goed afwisselt tussen verschillende vormen van afval. Bij composteren zonder voldoende zuurstof kunnen de broeikasgassen methaan of lachgas ontstaan. Lees vóór je aan de slag gaat in ieder geval deze informatie van Milieu Centraal goed door.

Over de schrijver

1 reactie op “Bananenbrood en smoothies? Je kunt veel méér met overrijp fruit”

  1. Pingback: 14 tips tegen voedselverspilling - hetkanWEL

Reacties zijn uitgeschakeld.