5 x zitbanken van bijzondere materialen

Onze banken van polyester, leer en kunststof zijn niet echt milieuvriendelijk te noemen. En de populaire opblaasbare banken van plastic in de zomer al helemaal niet. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer duurzame opties waaruit je kunt kiezen, ook voor hoekbanken. Maar het kan ook helemaal anders; banken gemaakt van bijzondere materialen. Kijk maar mee…

Bank van karton

Karton is niet alleen duurzaam, het is ook supersterk materiaal! In verstevigde vorm zelfs geschikt voor een bank dus. Je kiest dan natuurlijk wel voor FSC-karton, afkomstig uit verantwoorde bomenkap. Tegenwoordig zijn er aanbieders van kartonnen meubels, waaronder banken, waarbij je deze gewoon online als bouwpakket kunt bestellen. Wist je dat atleten op de Olympische Spelen in Parijs volgend jaar op kartonnen bedden slapen? Op de Spelen in Tokio werd eerder al bewezen dat deze vorm zelfs stevig genoeg is voor de zwaarste gewichtheffers en judoka’s.

Keramische mozaïekbanken

Banken versierd met keramische mozaïektegels voor een levendig en artistiek uiterlijk. De meest bekende plek waar we deze kleurrijke banken vinden, is in Park Guell in Barcelona, ontworpen door Gaudi. Maar ook verspreid door Nederland vinden we de meest prachtige mozaïekbanken. Zo staan in verschillende waddendorpen de zogenoemde verhalenbanken. Het glasmozaïek op de achterkant van de banken ‘vertelt’ iets over het specifieke gebied waar de bank staat.

Bank 2729815 1280

(Afbeelding rechtenvrij Pixabay https://pixabay.com/nl/photos/bank-bankje-zitten-uitrusten-2729815/)

Kurken bank

Kurk is zoveel meer dan de stopper op een fles wijn. Het materiaal is natuurlijk, volledig biologisch afbreekbaar en recyclebaar zonder de productie van giftige afvalstoffen. En het mooiste; bij oogsten van kurk hoeft de boom niet beschadigd te worden. Na een groei van 25 jaar kunnen kurkbomen ongeveer iedere tien jaar geoogst worden. Wist je dat een kurkeik makkelijk een paar honderd jaar oud kan worden? Een bank van kurk kan worden gemaakt in combinatie met een metalen frame. Maar ook kan kurk gebruikt worden als bekleding. Een alternatief voor leer, maar dan vegan en minstens zo mooi. Een kurken bank geeft een warme en organische uitstraling. Bovendien is het van nature vochtbestendig. Wel zo handig wanneer je kinderen of dieren in huis hebt.

Gerecycled plastic banken

Je ziet het steeds vaker; kunststof afval omgetoverd tot stevige en kleurrijke zitoppervlakken of bekleding van gerecycled polyester uit plastic flessen. Dit proces is helaas niet klimaatneutraal door de CO₂ die vrijkomt bij verwerking, maar nog altijd beter dan verbranden. En het materiaal heeft meer voordelen. Tuinbanken bijvoorbeeld van gerecycled plastic trekken zich namelijk niks aan van alg, schimmels en insecten. Ook zijn ze bestendig tegen zout en zuur. Schilderen of behandeling met chemische middelen is overbodig en schoonmaken, doe je simpelweg met een natte doek. In de winter kun je ‘m lekker buiten laten staan. Op deze manier bekeken, is een gerecycled plastic bank zo gek nog niet!

Bank van boeken

Een bank van oude boeken die aan elkaar gemaakt zijn, hoe origineel is dat! Of deze bibliotheekstoel lekker genoeg zit om een heel boek uit te lezen, is de vraag. Maar het geeft wel een uniek en literair gevoel van de bovenste plank. Of wat dacht je van een stapel tijdschriften aan elkaar gebonden met een kussentje erop?

Hier vind je een mooi beeld.

Zelf aan de slag? Lees ook banken en bedden maken van bijzondere materialen.

Over de schrijver