Banken negeren verzoek 2e Kamer: bonusbeleid nagenoeg onveranderd

Eerlijkebankwijzer2011
Foto: Hetkanwel. Gebaseerd Op Tabel Uit De Eerlijke Bankwijzer

De “Eerlijke Bankwijzer 2011″ is afgelopen donderdag gepubliceerd. Nederlandse banken hebben op veel punten hun maatschappelijke beleid aangescherpt. Maar uit de wijzer blijkt ook dat veel banken doorgaan met het geven van riante bonussen. De Rabobank, ING Bank en ABN Amro hebben een oproep van de Tweede Kamer om een sober bonusbeleid ook van toepassing te maken op zakenbankiers genegeerd.

“Bij een aantal banken lijkt de ambitie te ontbreken om zo snel mogelijk verantwoordelijk te gaan werken, op alle punten van beleid en in alle sectoren waarin ze investeren”, zegt Adrie Papma, woordvoerder van de Eerlijke Bankwijzer. “We zien dat vooral bij banken als ABN Amro, ING, Rabobank, Aegon Bank en Friesland Bank.”

De bankwijzer is gebaseerd op twee jaar onderzoek naar het beleid van banken op tien thema’s waaronder milieu, dierenwelzijn, wapenhandel en bonussen. Het doel is om “met actieve betrokkenheid van de consument” Nederlandse banken duurzamer te maken. De Triodos Bank en de ASN Bank scoren het beste in de bankwijzer. Zij haalden respectievelijk 48 en 47 punten op een maximum van 50 punten. De Delta Lloyd bank en NIBC bank scoren het slechtst van de 10 beoordeelde banken met een score van 25 en 22.

Op een symposium noemde Minister van Financiën De Jager de Eerlijke Bankwijzer een onmisbaar initiatief om banken te verduurzamen: “Als klanten transparantie eisen, als die niet meer willen investeren in wapens en woekerwinsten maar in duurzaamheid en innovatie, dan zullen banken daarin meegaan.”

Bron: Eerlijke Bankwijzer

Lees ook

Vervangt de Bug Mac de Big Mac?

6 tips om je kind op gezond gewicht te houden

Allochtonen geven meer geld aan goede doelen dan PVV-ers en SP-ers

Over de schrijver