Een Bankrekening van Moeder Aarde? Ik hoor je denken; wat heeft ze daar nou aan? Moeder aarde heeft aan veel dingen behoefte, zoals een bevolking die rekening met haar houdt, wat meer liefde en wat minder dreiging op haar bol, minder pesticiden die in haar bodem zakken en ga zo maar door, maar een bankrekening? Dat staat misschien op het eerste gezicht niet bovenaan haar lijstje. Toch heeft zij – en jij – er misschien wel wat aan en ik ga je vertellen hoe en waarom.
Op zoek naar een bestaansmodel
Het idee van een bankrekening voor moeder aarde begon op Duurzame Dinsdag. Deze eerste dinsdag van september geeft duurzame doeners, politici, mensen uit het bedrijfsleven en van maatschappelijke organisaties en journalisten de kans om nieuwe samenwerkingen aan te gaan en bij te praten met oude bekenden. Bij de borrel sprak ik met Rinske en Ineke van GreenWish, die het trendrapport van Duurzame Dinsdag hadden geschreven en Bernice Kamphuis en Annelous Fleuren van Struikroven. Ik had hen nog nooit ‘in het echt’ ontmoet, maar we hadden een paar jaar geleden over hen geschreven. Ik was onder de indruk welke stappen ze hadden gemaakt en met z’n zessen bespraken we de middag.
De financiële situatie
Het gesprek kwam al snel op de financiële situatie van onze drie stichtingen en die bleek enigszins vergelijkbaar. We hadden alle drie een initiatief waar we enorm veel energie instopten, maar sommige van ons daarnaast ook nog – een leuke en maatschappelijk relevante – baan om ‘geld te verdienen’. We voelden daarbij wel een soort frustratie, want waarom konden wij – en heel veel anderen – niet leven van ons initiatief? Was dat omdat we vooral zoeken naar een bestaansmodel en niet per se naar een verdienmodel?
Hoe verdien je aan consuminderen?
Bernice vertelde: “Iedereen vindt het geweldig wat duurzame pioniers doen, mensen zien dat het belangrijk is, maar wij passen niet in de huidige financieringsmodellen en we maken ook geen commerciële winst. Want hoe verdien je aan een boom die níet gekapt wordt? Hoe verdien je aan consuminderen? Bij Stichting Struikroven werken we ons uit de naad werken voor iets waar wij geen opdrachtgever voor hebben: het redden van groen de norm maken en Nederland sociaal & circulair te vergroenen. We willen systeemverandering.”
Moeder aarde als opdrachtgever
De middag had een zaadje gepland, want de volgende dag vertelde Bernice over haar missie op video voor MaatschappijWij. En toen kwam het tot haar. “Wij hebben moeite met bestaan omdat wij geen opdrachtgever kunnen vinden voor de uren die we inzetten voor het veranderen van de wereld. Maar dat die opdrachtgever er wel is: Moeder Aarde. Maar zij heeft geen bankrekening.
Het idee voor ‘De bankrekening van Moeder Aarde’ was geboren.
Geld voor duurzame doeners
Bernice vertelt “Op de bankrekening van Moeder Aarde staat geld op waar duurzame doeners die iets goeds doen aanspraak op mogen maken voor de uren die ze maken, voor de uren die zij nergens vergoed kunnen krijgen. Voor het bestaan van hun organisatie zolang dat nodig is. Voor het oppakken dat niemand anders doet. Voor het werk dat zij doen voor de wereld die ze willen redden. Stichting Struikroven heeft bijvoorbeeld 3 jaar betaalde uren nodig voor Moeder Aarde. Na die drie jaar is het geïmplementeerd in het systeem.”
Onder leiding van een burgerpanel
Gaat dit alle initiatieven helpen die buiten de boot vallen en elke dag keihard werken maar met geldstress in hun bed liggen? Die het niet redden en verdwijnen? Die moeten stoppen ondanks alle lofzangen (en plekken op podiums, panels en in artikelen) die ze ontvangen voor de impact die ze maken? Vast niet, maar wat als we voor het beheer van de bankrekening van Moeder Aarde een burgerpanel (geïnspireerd door Eva Rovers) starten, waarbij ook toekomstige generaties een stem krijgen? Dan is er wel een mogelijkheid voor deze initiatiefnemers om hun initiatief ‘overbodig’ te maken, omdat het uiteindelijk wordt geïmplementeerd in het systeem.
Denk je mee?
De oproep om mee te denken, die we er deze week uitdeden op LinkedIn leidde tot een overweldigend aantal reacties. We besloten om op 4 oktober een bijeenkomst te organiseren en iedereen de kans te geven om mee te denken. Ga jij ook ‘aan’ op dit idee? Wil jij meedenken en heb je ideeën? Meld je dan aan.
Iedereen – duurzame doeners, dwarsdenkers, inspiratoren, goede luisteraars, creatieven, netwerkers, opiniemakers, bewuste consumenten en mensen die zich afvragen of ze eigenlijk wel iets hebben in te brengen, maar het toch ontzettend belangrijk vinden, meld je gewoon aan. Help mee om initiatieven voor de wereld te laten floreren!
Dinsdag 4 oktober 20.00 tot 21.30 uur via Zoom? Aanmelden kan via info@greenwish.nl.
Bankrekening van Moeder Aarde is (nu nog) een initiatief dat begon met GreenWish, HetkanWEL, Happy Activist en Stichting Struikroven. Meer informatie vind je hier.
1 gedachte over “Komt er dit jaar nog een ‘bankrekening van Moeder Aarde’?”
Een fundamenteel onderwerp Mist ik nog steeds in het streven naar duurzaamheid én genoeg is genoeg !
Dit gemiste onderwerp is de gestructureerdheid , aanwas wereldwijde geboortes van mensen !!
De planeet Aarde is vol met o.a. met teveel Mensen , en vergt daardoor vele natuurlijke opofferingen !!
Er is een maatschappij ontwikkeld welke ook nog eens gebaseerd is meer én meer allerlei zinnige én veelal onzinnige produkten -waar vaak niemand om gevraagd heeft !!
Een financieel / economisch systeem welke gebaseerd is op steeds maar meer én meer Concurrentie , Gevolg uitbuiting van de Aarde !!!
Juist dit concurrentie systeem zet mensen tegen elkaar op , het wordt een soort wedstrijd , wie heeft meer dan ik ? vaak met zinnige maar vooral onzinnige produkten, juist dat brengt schade aan de Aarde !!
Met vriendelijke groet,
M.M. van Zwam.
Reacties zijn gesloten.