Barbecue slaat warmte van de zon op om ‘s avonds te kunnen grillen

Barbecue Op Zonnewarmte

Met het mooie weer gooien we ‘s avonds weer massaal de barbecue aan voor een goed doorrookte steak of gepofte aardappel. Heerlijk natuurlijk, maar niet erg goed voor het milieu. Het verbranden van houtskool, hout, of gas zorgt voor uitstoot van broeikasgassen en is slecht voor de algemene kwaliteit van de lucht.

Daar is nu een oplossing voor. David Wilson, professor aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) heeft een grill ontwikkeld die overdag wordt opgeladen door de zon, en dan s’avonds kan worden gebruikt om speklapjes te bakken.

Een barbecue op zonne-energie leek tot nu toe niet mogelijk omdat de zon s’avonds, wanneer de meeste barbecue’s gebruikt worden, voor een groot deel weg is. De grill van David Wilson lost dit probleem op door met een lens de zon overdag een stuk Lithium Nitrate te laten smelten. Het Lithium Nitrate werkt als een batterij, en houdt zo’n 25 uur aan warmte vast. Hierdoor kan de barbecue s’avonds gemakkelijk een temperatuur bereiken van zo’n 230 graden, en dat voor ongeveer 25 uur lang.

Een groep MIT studenten werkt hard aan een prototype van deze grill. Het doel is om zowel een model te ontwikkelen voor ontwikkelingslanden, als voor westerse landen. De westerse versie zal dan waarschijnlijk een combinatie zijn tussen de terminale warmte van de zon en gas, waardoor er ook nog op hoog vuur gebraden kan worden. Wanneer de grill precies op de markt gaat verschijnen is nog niet duidelijk.

Bron: Inhabitat