Ninja tip tegen voedselverspilling: zelf basilicum laten hergroeien!

basilicumIk blijf er verbaasd over: hoeveel groentes, kruiden en fruitsoorten zichzelf kunnen laten hergroeien. Vandaag een kruid waarbij ik het nooit verwacht had: basilicum! Dit is echt een van mijn tofste tips ooit, al zeg ik het zelf!

Zelf basilicum hergroeien

*ondertiteling aanwezig door op het knopje te drukken dat naast het knopje van de kwaliteit zit

Benodigdheden:
– Basilicum + steel
– Potje met water
– Eventueel een zwerfblikje met grond

How to?
Het leuke van deze tip is dat het ook nog eens enorm simpel is. We nemen namelijk een basilicum steeltje, afkomstig van bijvoorbeeld een pakje basilicum of van een basilicum plant zoals je die in de supermarkt koop, en deze zet je in het water.

Waarom geef je de basilicumplant van de supermarkt niet gewoon water? Dat werkt toch ook? Dat klopt, maar de plant zal het niet eindig volhouden. De grond van de supermarkt is niet heel rijk aan voedingsstoffen, waardoor de plant toch een keer sterft. De supermarkt wil immers dat jij een nieuwe plant koopt. Dit terwijl elke stengel van die plant de gave heeft om een compleet nieuwe plant te worden! Tel uit je winst!

Als je de stengel enkele dagen tot twee weken in het water gezet hebt, zie je kleine witte worteltjes ontstaan onderaan de stengel. Wanneer deze circa één centimeter zijn is het tijd om de plant te verplaatsen naar de grond. Hierdoor kunnen de wortels nog meer groeien. Ik heb ervoor gekozen om een beetje grond (gekocht bij de bloemist) in een zwerfblikje te doen. Prik met je vinger een gat in het midden en plaats je basilicum stengel in het midden. Druk de grond even aan rondom de wortels en laat de natuur haar werk doen. Geef de plant om de twee à drie dagen een beetje water.

De plant kan heel groot worden, waardoor het handig is om een prikkertje in de grond te stoppen. Mocht de plant omhoog schieten dan kun je hem begeleiden door het prikkertje. Dit voorkomt het omvallen en eventueel knakken van de plant.

Nu is het alleen nog maar even geduld hebben en binnenkort hebben we een onuitputtelijke bron aan basilicum! Zelfs in Nederland, whoohooe!

Deze tip is afkomstig van Waste Watchers NL. Elke woensdag plaatst een nieuwe tip op zijn Youtube kanaal, toepasselijk genaamd “Wasteless Wednesday”. Luttikhold vindt dat in de wereld van morgen geen plaats meer is voor voedselverspilling, en verzamelt daarom zo veel mogelijk tips om voedselverspilling tegen te gaan.

Wil je op de hoogte blijven van zijn acties? Volg Waste Watchers via facebook of abonneer je op het Youtube kanaal van Wasteless Wednesday.

Over de schrijver

6 reacties op “Ninja tip tegen voedselverspilling: zelf basilicum laten hergroeien!”

  1. Pingback: Damn Food Waste redt groente van zinloos einde met gratis megalunch in Groningen » hetkanWel.nl

  2. Pingback: Ninja tip tegen voedselverspilling: zelf basilicum laten hergroeien! | No waste network

  3. Leuk! Wij doen min of meer hetzelfde met bosui. Wat we na de eerste paar keer overhadden van het ‘kontje’ met een klein beetje wortels eraan, stopten we in de grond. Groeit gewoon weer aan! Er zit nu zelfs 1 bosui met een grote bloem in de tuin, waar dagelijks een bij op afkomt.

  4. Goed idee van basilicum!
    Als je deze nu op jouw slaapkamer zét heb je minder last van muggen.
    Ezel houden nl. niet van de geur van basilicum.

Reacties zijn uitgeschakeld.