Basisonderwijs in duurzaamheid wordt makkelijk met De Groene Kapstok

Lancering Groene Kapstok Voor Basisscholen Haarlemmermeer
Lancering Groene Kapstok Voor Basisscholen Haarlemmermeer
Het verduurzamen van basisscholen is goed voor het milieu en laat kinderen kennismaken met bijvoorbeeld afvalscheiding, groen en duurzame energie. Maar het bevordert óók de leerprestaties van leerlingen. Daarom werken de gemeente Haarlemmermeer, NMCX Centrum voor Duurzaamheid en basisscholen in de gemeente samen in de Groene Kapstok. Onlangs lanceerde wethouder John Nederstigt de website GroeneKapstok.nl. De bijeenkomst voor leerkrachten, directeuren en bestuurders van basisscholen in Haarlemmermeer vond plaats op de openbare basisschool De Zwanebloem in Zwaanshoek, die onlangs zelf haar Groene Speelplein opende.

De aanwezigen reageerden enthousiast op de website. De Groene Kapstok stimuleert scholen om duurzaamheid te integreren in de 3 C’s: Campus, Curriculum en Community. Ofwel: kies voor duurzame maatregelen in en om de school, verbind daar lessen aan, en betrek daarbij ouders, wijkbewoners, bedrijven en andere relaties.

Nederstigt benadrukte dat onderwijs en duurzaamheid hand in hand gaan. Uit onderzoek blijkt dat leerprestaties van kinderen verbeteren in een gezonde atmosfeer. Op een groen schoolplein kunnen leerlingen ontdekken, klauteren en buiten les krijgen, veel leuker dan een rechthoekig betegeld plein. Door kinderen nu al te leren zuinig om te gaan met water of te laten zien dat je wind of zon als energie kunt gebruiken, is dat straks voor hen als volwassenen vanzelfsprekend. Nederstigt vroeg de scholen ervaringen met elkaar te delen: “Ik ben er trots op dat ik de nieuwe website van de Groene Kapstok mag onthullen en wil nu alvast alle scholen vragen om hun ideeën, kennis en ervaringen op deze website te delen. Want leren; dat doen we vooral van elkaar.”

Leerlingen willen een groen schoolplein

Arjanne Lagendijk, directeur van NMCX, benadrukt dat scholen in hun verduurzamingsproces samen kunnen optrekken en elkaar kunnen informeren en stimuleren: “Er zijn inmiddels al een aantal inspirerende voorbeelden van duurzame maatregelen op basisscholen in Haarlemmermeer. NMCX helpt geïnteresseerde scholen weer om deze maatregelen te realiseren.”

Eén van deze voorbeelden is het Groene Schoolplein, dat enthousiast is ontvangen door leerlingen van obs De Zwanebloem. Kirsten Barnhoorn, trekkende ouder van het plein op de Zwanenbloem en projectleider van NMCX, vertelde dat kinderen vaker buiten spelen op het groene schoolplein in plaats van op de gangbare speelplekken én er worden buiten lessen gegeven. Al in de pauze meldden zich meteen een aantal schooldirecteuren, om ook aan de slag te gaan met het Groene Schoolplein.

Afval scheiden in de klas

Eén van de andere sprekers bij de lncering van De Groene Kapstok, directeur Willem Elsnerus van de Dr. Plesmanschool, heeft in samenwerking met afvalverwerkers Meerlanden het project Super Scholen Opruim Project geïnitieerd in de klas. Kinderen gooien na de pauze afval weg in de verschillende afvalbakken. Restafval is al met de helft afgenomen. Niet alleen is er bewustwording gecreëerd op school, ook thuis willen kinderen graag afval scheiden.

Andere sprekers lichtten nieuwe projecten toe, zoals The Missing Chapter Foundation waarbij kinderen inspraak wordt gegeven en Justdiggit, een project waarmee de water kringloop, in het kader van de klimaatverandering, op speelse wijze wordt ervaren. Ook de ervaringen en effecten van planten in de klas werden uitgelicht en werd voorgerekend hoe simpel scholen geld kunnen besparen met energiemaatregelen.

Aan de slag met de Groene Kapstok

Met het project de Groene Kapstok zetten scholen een grote stap in het verduurzamen van zowel het schoolgebouw en -omgeving, de invulling van het lesprogramma als de samenwerking met de buurt. Het programma biedt inspiratie, ondersteuning bij de realisatie van projecten en is een klankbord voor duurzame ideeën en plannen. Geïnteresseerde basisscholen kunnen zich laten inspireren op groenekapstok.nl en contact opnemen met NMCX om maatregelen te realiseren. NMCX is een onafhankelijke stichting, met als doel het verduurzamen van de dagelijkse woon- werk- leer- en leefomgeving van de ruime regio rond Haarlemmermeer. Ze zijn er voor bewoners, bedrijven en het onderwijs.

Over de schrijver