Batterij op water moet 3 miljard mensen van energie voorzien

foto: Mohd Fahmi, flickr

Het Indiase bedrijf Tata dat in 2008 de nano-auto op de markt bracht voor mensen met een beperkt budget, wil nu drie miljard mensen van energie gaan voorzien. Hiervoor zijn ze een samenwerking aan gegaan met het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Omgekeerde fotosynthese

Daniel Nocera, wetenschapper aan het MIT-lab en oprichter van SunCatalytix, werkt aan een nieuwe methode om energie uit water te halen. Het onderzoeksteam van Nocera slaagde erin om fotosynthese, het proces waarmee planten hun energie uit zon halen, te imiteren. Door met zonlicht water in zuurstof en waterstof te splitsen, komt energie vrij.

Efficiënter dan zonnepanelen

Het prototype bleek niet alleen te werken, het haalde meteen ook een hogere efficiëntie dan de huidige zonnepanelen.

Tata hoopt zo kleine energiecentrales te ontwikkelen, ter grote van een koelkast. De “mini-energiecentrale” kan in ontwikkelingslanden voor een revolutie zorgen. Het water hoeft immers niet helder te zijn, waardoor afvalwater gebruikt kan worden. De apparaten zouden drie miljard mensen van stroom kunnen voorzien die het nu zonder elektriciteit moeten stellen.

Bronnen: IPS, Livemint

Lees ook:
Brandstofbesparende ‘spatlap’ op de markt

Greenchoice strooit met gratis zonnepanelen

Energie besparen, geld verdienen

Over de schrijver

8 reacties op “Batterij op water moet 3 miljard mensen van energie voorzien”

 1. Waarom eerst in derdewereldlanden? Volgens mij omdat je daar een grotere onontgonnen markt hebt, nog niet bezet door de grote economische krachten die ons hier de laatste decennia volop domme, archaïsche en niet-duurzame energiestructuren zijn blijven aansmeren. Deze investeringen moeten eerst worden afgeschreven, en de marktleiders van de energiebusiness zullen het toch maar niet zomaar laten gebeuren dat hun positie wordt afgesnoept door één of ander nieuw uitvindingetje (vergelijk met de boycot van de Greengo door de automobielindustrie begin jaren '80). Er is zoveel geld mee gemoeid dat ze mogelijke revolutionaire veranderingen bewust afstoppen, wat hen zelf dan de tijd geeft om verkoopbare alternatieven te ontwikkelen.
  Nee, die Daniel Nocera en Tata (ook grootkapitaal natuurlijk) hebben het goed bekeken: pluk eerst de appels die het laagst aan de boom hangen. In de zich ontwikkelende landen is er in de armere gebieden geen infrastructuur van betekenis, en de nood is er het hoogst. Bovendien kom je minder in het vaarwater van de gevestigde orde terecht. Daarnaast heb ik ook de indruk dat Daniel Nocera het hart wel op de juiste plaats heeft zitten. Da's misschien, en wat mij betreft hopelijk, zelfs de hoofdreden.

  1. Ik denk dat het idee is dat dit -ook- voor derdewereldlanden een oplossing is, omdat er niet per se schoon water nodig is. Het is daarbij een oplossing voor een probleem dat wij in mindere mate hebben, omdat in eerstewereldlanden andere oplossingen voor handen zijn die mogelijk efficiënter of goedkoper zijn.

 2. Uhm… "omgekeerde fotosynthese"?

  Fotosynthese is een proces waarbij planten zonlicht gebruiken om een chemische reactie te laten plaatsvinden waarbij koolstofdioxide (CO2) wordt omgezet in suikers die de plant later gebruikt ("verbrandt") voor energie. Daarbij komt zuurstof vrij als afvalproduct, wat ons toevallig heel goed uitkomt omdat wij die zuurstof nodig hebben zoals een plant CO2 nodig heeft.

  Wat het kunstje van Tata en MIT gemeen heeft met fotosynthese is dat er zuurstof bij vrijkomt en dat er zonlicht voor nodig is. Hoe het precies "omgekeerd" is ontgaat me compleet en de vergelijking met fotosynthese wordt inderdaad in veel artikelen gemaakt, maar is wat ongelukkig. Het gewenste resultaat heeft meer van electrolyse, het scheiden van water (H2O) in zuurstof (O2) en waterstof (H2). Een motor die op suikers loopt is nl. onpraktisch.

  Dit is nuttig, want waterstof kan uitstekend als schone brandstof in verbrandingsmotoren worden gebruikt, terwijl de zuurstof gewoon de lucht in kan, of samen met de waterstof in brandstofcellen kan worden gebruikt voor het direct opwekken van electriciteit.

  Het artikel hierboven stelt echter "door met zonlicht water in zuurstof en waterstof te splitsen, komt energie vrij". Niet echt dus. De energie van de zon wordt juist opgeslagen door met een slim chemisch proces onder de invloed van zonlicht, water te scheiden in zuurstof en waterstof (dit proces kost energie). Zodra de zuurstof en waterstof weer worden gecombineerd door verbranding komt de opgeslagen energie weer vrij.

  De aangehaalde artikelen doen het al niet veel beter. Jammer, want de technologie van Tata en MIT is inderdaad baanbrekend en interessant. Hoewel moet worden opgemerkt dat ze vooralsnog maar ca. 5.5% van de energie van de zon kunnen opslaan en een hedendaagse zonnecel veel efficienter de zonne-energie in electrische energie kan omzetten. (Bron: http://news.sciencemag.org/sciencenow/2011/03/spi… )

   1. Ik ben het echter helemaal met Grismar eens – ik had namelijk dezelfde vraagtekens. Daarnaast geeft Grismar me het vermoeden wel het een en ander te weten. Ik hoop van harte dat het die 3 miljard mensen van energie kan voorzien, al lijkt het me wel erg optimistisch.

   2. Dank @Thomas voor de rugdekking 😉

    @Sjaak: het gaat er niet om wat ik weet, maar om wat je zelf op het net kunt opzoeken. Fotosynthese is hopelijk een begrip dat geen bronvermelding nodig heeft. Probeer Wikipedia of Winkler Prins, wat je voorkeur heeft. Voor het overige gaf ik netjes een bronvermelding, dus wat ik weet wordt daar nader uitgelegd. En als je nog meer wilt weten, de papers van de betrokken wetenschappers zijn vrijwel allemaal gratis online beschikbaar.

Reacties zijn uitgeschakeld.