BBC brandt vingers aan Frozen Planet

Het laatste deel van de BBC natuurserie “Frozen Planet”  over Antarctica zal in de Verenigde Staten en veel andere landen waarschijnlijk niet uitgezonden worden. Opvallend genoeg gaat dit deze aflevering over klimaatverandering, en wordt door de BBC als optionele “add-on” verkocht. Britse media stellen vragen bij deze opmerkelijke keuze en betichten de BBC ervan dat ze meer geld willen verdienen door het impopulaire klimaatverandering uit het pakket te snijden.

Frozen Planet past in het rijtje fascinerende natuurdocumentaires van de BBC, zoals Life en Planet Earth. De serie wordt gepresenteerd door de bekende David Attenborough. Klimaatverandering is niet de focus van de serie, maar wel een belangrijk onderwerp. Volgens Attenborough is Antarctica een fascinerend ecosysteem “met bijzondere, opmerkelijke dingen die ontdekt kunnen worden. Het grootste deel van de serie gaat daarover, maar als je het zo grondig doet als wij wilden, moet je op enig moment de vraag adresseren of wij het kapot maken, of dat het verdwijnt of verandert.”

De BBC verdedigt zichzelf met de opmerking dat Attenborough in de laatste aflevering een te prominente rol speelt, en hij in veel landen niet bekend is. Columnisten wijzen er echter op dat bij andere grote documentaires lokale beroemdheden in het script zijn opgenomen en dat de BBC nu weer voor die optie had kunnen kiezen.

Volgens Susanna Rustin, commentator in The Guardian doet de BBC de kijkers tekort: “Als mensen in de VS of ergens anders alle actie zien — de jacht, de gevechten, de achtervolgingen, de kleine poolbeertjes die slippen en glijden over het ijs — maar de analyse missen die hieronder ligt, dan doen de zenders hen tekort. Wat is het nut van onderwijs, als het niet de waarheid toont?”

Bron: The Guardian, Telegraph

Lees ook

IPCC: vaker extreem weer

Aardbeien met kerst maakt niet gelukkig

Hoe ook de Prius de planeet pijn doet

Over de schrijver

1 reactie op “BBC brandt vingers aan Frozen Planet”

  1. 'Volgens Susanna Rustin, commentator in The Guardian doet de BBC de kijkers tekort: “Als mensen in de VS of ergens anders alle actie zien — de jacht, de gevechten, de achtervolgingen, de kleine poolbeertjes die slippen en glijden over het ijs —' er leven geen beren op antarctica.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020