De BeachBot robot ruimt peuken op en is op zoek naar trainers

In een ideale wereld ligt er natuurlijk helemaal geen afval op het strand. In een iets minder ideale wereld ruimen mensen het achtergelaten en aangespoelde afval op, zoals in de beach cleanup die Daan Strang ook dit jaar weer organiseerde. Maar wat nou als er een robot zou zijn, die bijvoorbeeld al die sigarettenpeuken zou opruimen waarvan er  wereldwijd maar liefst 4,5 biljoen in het milieu terecht komen. Ik moest het ook even opzoeken, maar dat is 4,500,000,000,000. Geen beginnen aan dus! 

Sigarettenpeuken

Een buurvrouw sprak ooit de memorabele woorden: sigarettenpeuken zijn tenminste nog van natuurlijk materiaal gemaakt. Veel mensen zullen dit denken: papier en misschien nog wat tabak en dat is het dan. Maar een gemiddelde sigarettenpeuk zit vol plastic en doet er gemiddeld 14 jaar over om afgebroken te worden. Bovendien bevatten ze sporen van zo’n 7.000 toxische chemicaliën, die dodelijk zijn voor het zeeleven zoals vissen, maar ook vogels.

Beachbot: de Nederlandse opruimrobot

Dan is de BeachBot, ook wel liefkozend BB genoemd, een uitkomst. Dit apparaat plukt de peuken uit het zand en dumpt ze in een prullenbak. En het mooie is: de BB is een uitvinding van twee Nederlandse ondernemers, Edwin Bos en Martijn Lukaart, die de bot vorig jaar op World Cleanup Day al het strand van Den Haag hebben laten opruimen en daarmee wereldwijd de pers haalden.

Robot zoekt trainers

De robot kan veel, maar nog niet alles. Als de robot een stuk afval niet herkent, moet hij mensen nog om hulp vragen. De robot moet dus getraind worden. En zo kwam het dat de ondernemers trainers zochten voor een team van robots voor de achtste editie van de Beach Cleanup Tour, die dit jaar helemaal in het teken staat van sigarettenpeuken. Het afgelopen jaar heeft het bedrijf Techtics twee nieuwe robots en een app ontwikkeld. Nu willen ze met zoveel mogelijk mensen de robots slimmer maken en tegelijkertijd het bewustzijn rondom zwerfafval vergroten.

Vandaag in Kijkduin, 15 augustus in Zandvoort

Vandaag geeft het bedrijf drie demo’s op Kijkduin met hun opruim BeachBot en twee nieuwe monitoring robots MAPP. Het publiek kan helpen om de robots slimmer te maken door een speciale app te gebruiken en afval daarin te labelen waardoor de kunstmatige intelligentie verbetert. Op die manier kan de robot straks niet alleen sigarettenpeuken opruimen, maar ook andere vormen van zwerfafval. Op 15 augustus is er ook nog een demo op Zandvoort waar het publiek kan helpen om de opruimrobots te trainen. Je kan je via deze site aanmelden om mee te doen met de trainingen.

Als je gaat mee doen met de training van de robots of als je meedoet met de Beach Cleanup Tours horen we graag over je ervaringen. Laat hieronder een reactie achter. 

Over de schrijver

2 gedachten over “De BeachBot robot ruimt peuken op en is op zoek naar trainers”

  1. Lekjutter Vijfheerenlanden

    Een verbod op die plastic filters in sigaretten zou nog meer zoden aan de dijk zetten.
    Overigens: het plastic in die filters vergaat niet in 12 jaar maar valt uiteen tot microplastics die oneindig blijven bestaan.

Reacties zijn gesloten.