Vier vrienden die een kleine chocoladefabriek bestieren in Utrecht. Het klinkt als een geweldige jongensdroom en dat is het ook voor Wouter, Jasper, Luc en Per. Samen zijn ze The Chocolate Explorers en maken eerlijke, bean-to-bar chocolade!
In 2014 startten de vier vrienden met The Chocolate Explorers om hun jongensdroom waar te maken. Samen gaan ze op bezoek bij een prijswinnende chocoladefabrikant in Litouwen waar ze de kneepjes van het chocoladevak leren. Eenmaal thuis gaan ze op zoek naar de lekkerste bonen en wordt er in de huiskamer geëxperimenteerd met diverse smaken.
Met succes, want in 2015 lanceren ze hun eerste twee smaken: melk en puur. De repen zijn tot stand gekomen via de bean-to-bar methode waarbij de mannen het gehele productieproces in eigen hand hebben. De vrienden kopen hun cacaobonen direct in bij de producent en weten zo exact waar de bonen vandaan komen, op welke manier ze zijn behandeld en welke mensen hier verantwoordelijk voor zijn. Zo hoeven de cacaoverbouwers geen gebruik te maken van tussenhandelaren en krijgen ze een betere prijs voor hun bonen.
Bean-to-bar chocolade populair in Nederland
En de Chocolate Explorers zijn niet de enige die op deze manier chocolade maken. Zo zijn de Chocolate Makers uit Amsterdam al sinds 2011 bezig en timmert ook Krak Chocolade al even aan de bean-to-bar weg.
Per: “Wij zijn zeker niet de enige bean-to-bar chocolademakers, en dat is maar goed ook! Samen met andere bean-to-bar producten hebben we een grotere impact op de cacaohandel die zo eerlijker en transparanter wordt.”
De smaaktest
Maar hoe mooi het verhaal ook is, je eet chocolade natuurlijk gewoon omdat je het lekker vindt (en je er bewezen gelukkig van wordt). Dus kwam de redactie samen om een smaaktest te doen. Want is die Mesjokke chocolade van The Chocolate Explorers nou echt zo bijzonder? Volgens de makers uiteraard wel. Per: “Onze chocolade geeft een absurde smaakbeleving en heeft een abnormale gelaagdheid; zeker in vergelijking met massaal geproduceerde chocolade.”
De verpakkingen zijn in ieder geval veelbelovend, ze zien er leuk uit, bevatten veel informatie over de chocolade en vermelden zelfs hoe je die heerlijke chocolade er weer afgetraind krijgt. Daar is over nagedacht. Maar goed, hoe smaakt het? Ons oordeel…
- Natural Blonde (40% cacao)
Witte chocolade van biologische cacaoboter
Deze witte chocolade is duidelijk geen allemansvriend. Redacteur Sjoske melkt nog liever 215 koeien dan dat ze er nog een stukje van proeft, maar collega Maartje is groot fan. “Hij smaakt een beetje drop-achtig, lekker zeg!” Duidelijk een originele smaak, dat komt vast door het toegevoegde venkelzaad. Een geluk voor Maartje, want die mocht de rest van de reep opeten.
- Stardust (45% cacao)
Melkchocolade gemaakt van bonen uit Madagascar
Aan deze melkchocolade is zout toegevoegd, Fleur de Sel uit la Guérande, en dat is goed te proeven. Hij valt daarmee in de smaak van redacteur Matthijs: “Ik houd van hartig en ben normaal niet dol op melkchocolade. Maar de zoute bite van deze Stardust maakt hem goed te doen!” De rest van de redactie is minder enthousiast en vindt de reep te zout.
- Mystery Dark (72% cacao)
Pure chocolade gemaakt van cacaobonen uit La Reunion
Deze pure chocolade bevat weinig poespas en is de winnaar van de smaaktest. Alle redactieleden zijn enthousiast. “Om per stukje van te genieten!”, aldus Maartje. “Lekker normaal” vindt Sjoske, “daar houd ik van.” Matthijs oordeelt: “Heel smakelijk, bij een goede kop koffie is dit een lekker stukje chocolade.” Zelfs redacteur Gerda, geen fan van pure chocolade, is erover te spreken. “Lekker romig en zacht” roemt zij de Mystery Dark. En extra tof, pure chocolade is een superfood met allemaal fijne stofjes voor je lijf.
- D.A.R.C. Angel (72% cacao)
Pure chocolade gemaakt van cacaobonen uit Nicaragua
En dan de D.A.R.C. Angel gemaakt van maar liefst 3 verschillende cacaosoorten. Hoewel Matthijs in eerste instantie licht in vervoering raakt,“Er pist een DARC Angel op mijn tong!”, is hij minder te spreken over de nasmaak. Gerda vindt hem gewoon lekker, maar Sjoske en Maartje ervaren ook een minder prettige nasmaak. Deze engel is duidelijk voor liefhebbers.
Zelf proeven?
Wil je die Utrechtse chocolade zelf wel eens proeven? Dan kun je terecht in deze webshop of bij een van de offline Mesjokke verkooppunten. We zijn benieuwd welke jij het lekkerst vindt!
1 gedachte over “Bean-to-bar chocolade uit… Utrecht!”
Lekkere chocolade voor een eerlijke prijs
Reacties zijn gesloten.