We produceren wereldwijd te veel textielafval. Slechts 1% van al dit afval wordt gerecycled. De rest gaat de verbrandingsoven in. Het Zweedse bedrijf Reused Remade zet een eerste stap om hier iets aan te doen. Zij maken nieuwe producten van afgedankt bedlinnen van hotels.
Er gaat natuurlijk niets boven je eigen bed, maar een hotelbed vind ik ook wel fijn. Een grote boxspring met zacht, gestreken en stralend wit beddengoed. Maar net als alle mooie dingen in het leven, slijten die dekbedovertrekken en lakens natuurlijk ook. En een stuk sneller dan thuis.
Afgedankt hotellinnen
Thuis slaap je misschien wel jaren lang onder dezelfde dekbedovertrek. Misschien zit er ergens een vlek, die er niet meer uitgaat, of is het gat aan de onderkant wat uitgescheurd, maar maakt dat wat uit? Niet echt, toch? Alleen in een hotel ben je niet zo tolerant. Niemand wil onder een gerafeld – of nog erger, vies – dekbed slapen in een mooi hotel.
Maar wat wordt er met het beddengoed en de handdoeken gedaan, als ze slijtage plekken aan vertonen? Eerlijk gezegd, had ik daar nog nooit bij stilgestaan. Hopelijk worden ze grotendeels gerecycled, maar het afval moet immens zijn. Dat dacht ook een bedrijf uit Zweden. Dit bedrijf upcycled afgedankt bedlinnen van hotelketens en verwerkt ze tot tassen en allerlei handige beauty producten voor in de badkamer.
Textielafval blijft groeien
Voordat we verder gaan over dit bedrijf en waarom het belangrijk is, zet ik nog even wat feiten voor je op een rij. Ik kon dus niet vinden hoeveel textielafval hotels veroorzaken, maar om al dat textiel te maken, hebben we enorm veel hoeveelheden grondstoffen nodig. En als we het dan weer afdanken leidt dat tot afval. Wereldwijd wordt namelijk nog geen 1% van kleding opnieuw gebruikt. Laat staan het bedlinnen.
Watergebruik
De wereldwijde productie van textiel gebruikt naar schatting (volgens de EU) 79 miljard kubieke meter water gebruikt. Ter vergelijking: in 2017 had de hele EU-economie 266 miljard kubieke meter water nodig. Om één katoenen t-shirt te maken, is ongeveer 2700 liter zoet water nodig. Dat komt overeen met wat één persoon in 2,5 jaar drinkt.
Vervuiling van schoon drinkwater
Zo’n 20% van de wereldwijde vervuiling van schoon water wordt veroorzaakt door de verf en appreteermiddelen die de textielindustrie gebruikt. Door het wassen van synthetische weefsels doet naar schatting een half miljoen ton microvezels per jaar in het zeewater belanden.
Enorme CO2 uitstoot
De mode-industrie is naar schatting verantwoordelijk is voor 10% van alle koolstofemissies ter wereld. Dat is meer dan de uitstoot van de internationale luchtvaart en zeescheepvaart samen.
Alles de verbrandingsoven in
De meeste mensen gooien kleding en textiel dat ze niet meer willen weg. Gemiddeld zo’n11 kg per jaar. De overgrote meerderheid (87%) komt in de verbrandingsoven of op stortplaatsen terecht.
Reused Remade
En dan weer terug naar het bedrijf Reused Remade. Zij maken van al dat afgedankte hotellinnen tassen. Dat vind ik al leuk, maar ze maken ook herbruikbare beauty producten, zoals ‘wattenschijfjes’, scrubhandschoenen, scrunchies en slaapmaskers. Dit doen ze van de producten die ze krijgen. Er wordt dus niet geverfd, of aangepast, maar gewoon geknipt en genaaid en gewerkt met wat er is. Een mooie aanvulling voor in je badkamer.
Ik hoop in elk geval, dat als ik de volgende keer in een hotel slaap, geniet van duurzaam beddengoed en misschien zelfs wat van dit soort producten kan gebruiken.