Bedreigde koraalriffen zijn toch niet reddeloos verloren

Koraal kan gered worden. Foto: Joshua Nguyen, Flickr
Koraal kan gered worden. Foto: Joshua Nguyen, Flickr

Koraal kan weer beter worden, blijkt uit onderzoek.
Koraalriffen lijden sterk onder de vervuiling van de oceanen. Lange tijd dachten wetenschappers dat zeldzame riffen voorgoed waren aangetast door de verzuring van de zeeën. Gelukkig is dat niet zo. Uit onderzoek van microbiologen van Oregon State University blijkt dat het herstellend vermogen van koraalriffen groter is dan tot nu toe werd aangenomen.
Als een koraal een jaar lang niet met vervuiling in aanraking komt, geneest het. Een onderzoeksteam van microbiologen onder leiding van Rebecca Vega-Thurber voedde drie jaar lang koraal in Florida Keys met vervuilende stoffen zoals fosfor en stikstof en stopte de vervuiling weer. Als de vervuiling werd gestopt herstelde het koraal verrassend snel. In een periode van tien maanden werd het weer gezond. Volgens Vega-Thurber betekent dit goed nieuws voor alle bedreigde koraalriffen ter wereld. Als de vervuiling van de lucht en de zee drastisch vermindert, zullen de koraalriffen weer opleven. Koraalriffen zijn een belangrijke bron voor zoöplankton, dat op zijn beurt voedsel voor vissen is.
360, het beste uit de internationale pers.
Bron: 360
Koop 360 in de kiosk of de app store. Volg 360 ook op Twitter of Facebook.
Meer van 360
Selfies zijn goed voor meisjes
Aluminium kan makkelijk hergebruikt worden
Een beul heeft spijt na 62 executies

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020