Bedreiging door oceaanlawaai in kaart gebracht

5428073363 72E15C1761 Z
Foto: Noaa, Flickr

De oceaan lijkt een ongrepte plek die nog niet is aangetast door de drukte van mensen, zeker onder water. Maar niets is minder waar. Onze luidruchtige beschaving tast ook de rust van oceanen aan met het geklop van scheepsmotoren, de knallen van militaire sonar en het gedonder van installaties die naar olie boren. Vooral grote zeedieren, zoals walvissen, hebben last van het lawaai, omdat zij zelf geluid gebruiken om eten te vinden. Gelukkig is er nu een project gestart om tenminste het probleem in kaart te brengen.
De Amerikaanse “National Oceanic and Atmospheric Administration” is druk bezig om ‘s werelds eerste “geluidskaarten” van de oceaan te maken. De kaarten visualiseren met heldere kleuren, waar welk geluid in de oceaan doordringt.
De kaarten zijn een eerste stap, maar een oplossing is nog ver weg. Volgens een woordvoerder van de Amerikaanse milieu-organisatie “Natural Resources Defense Council” maken de kaarten het mogelijk voor wetenschappers en beleidsmakers “om zich een beeld te vormen van het probleem. Zodra je de kaarten ziet, wordt het onmogelijk om de risico’s te negeren die oceaanlawaai met zich mee brengt voor het leefklimaat van de zee.”
Bron: NY Times
Lees ook
Je eigen cappucino voor onderweg? Zo vind je de reisbeker (of waterfles) die bij jouw stijl past
9 mythes over zonne-energie
Dit zijn de 7 groenste energieleveranciers

Over de schrijver