DiCaprio belicht klimaatverandering in Before The Flood

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay



National Geographic bracht eerder deze week een nu al veel besproken documentaire uit: Before The Flood. Academy Award winnaar en filmmaker Fisher Stevens reisde samen met acteur, milieu activist en VN-ambassadeur voor de Vrede Leonardo DiCaprio de wereld over om onderzoek te doen naar de impact van klimaatverandering. De film is nog tot en met 6 november gratis te zien op YouTube, Facebook en een aantal andere websites.
Before The Flood
De film opent met het bekende drieluik van Jheronimus Bosch: De tuin der lusten. Op het eerste paneel zijn Adam en Eva te zien in een paradijs met veel licht en ruimte. Het tweede paneel oogt wat onheilspellend. Het is er druk, chaotisch en iedereen gedraagt zich uitbundig. Het derde paneel toont een donkere wereld vol gruwelen en lijden. DiCaprio gebruikt dit schilderij als een metafoor voor de kant waarmee we met z’n allen op gaan als we zo roekeloos met de aarde blijven omspringen.
Leonardo DiCaprio: “Onze natuurlijke wereld is snel en rampzalig aan het veranderen en bedreigt de toekomst van de mensheid. Ik wil mensen niet bang maken met deze film, of statistieken en feiten delen die mensen al kennen, maar ik wil me juist concentreren op wat er wél kan en moet worden gedaan zodat we onze planeet op een goede manier kunnen achterlaten voor de generaties na ons. We hebben geen tijd te verliezen.”
Jheronimus Bosch - De Tuin Der Lusten (Pd-Us)
Jheronimus Bosch – De Tuin Der Lusten (Pd-Us)



Kritische geluiden
DiCaprio reisde drie jaar lang over de hele wereld om de gevolgen van klimaatverandering te onderzoeken en te bespreken. Zo spreekt hij o.a. met de Paus, president Barack Obama, Elon Musk, astronaut Dr. Piers Sellers, wetenschappers en burgers. Een aantal van hen schetst een donker plaatje, anderen dragen oplossingen aan en sommigen kaatsen de bal terug.
Zo vraagt de Indiaase Dr. Sunita Narain zich af waarom de VS zulke grote praatjes heeft, terwijl de VS zelf nog lang niet over is gegaan op hernieuwbare energie. Ze toont grafieken waarop de ecologische voetafdruk van de gemiddelde Amerikaan wordt afgezet tegen bewoners van andere landen. Daarbij zit Leonardo DiCaprio zichtbaar op hete kolen en geeft toe dat zijn ecologische voetafdruk waarschijnlijk nóg groter is dan die van de gemiddelde Amerikaan. Daarmee stipt hij direct de bron van alle kritische geluiden aan: hoe serieus moeten we een documentaire nemen die gemaakt is door iemand die zelf misschien ook niet zo zuinig met de aarde om springt? En waarom wordt de documentaire eigenlijk niet gemaakt door iemand die er meer kennis over heeft?
Hoe je het ook wendt of keert: dankzij deze documentaire zullen er veel mensen worden bereikt die anders helemaal niet met klimaatverandering bezig zijn. Mensen voor wie de onderwerpen in de documentaire wellicht nieuw zijn, of voor wie een complex onderwerp op zo’n manier wordt belicht dat ze er zelf mee aan de slag willen gaan. En dat is volgens mij alleen maar goed nieuws.
Acties die we kunnen ondernemen
De film eindigt met de statement dat ze de hoeveelheid uitgestoten koolstof die nodig was voor het maken van deze film hebben gecompenseerd met een vrijwillige koolstofbelasting. Dit geld zal worden gebruikt om kritieke regenwouden te beschermen. Verder dragen ze allerlei oplossingen aan waarmee de kijker zelf aan de slag kan gaan. Nu begrijpen we dat onze lezers al bekend zijn met deze oplossingen, maar we wilden ze je zeker niet onthouden. Zo kan je een positieve impact maken op de aarde door de manier waarop je boodschappen doet (het liefst duurzaam, biologisch en lokaal geproduceerd) of door te stemmen op partijen die klimaatverandering serieus nemen. Je kunt de actiepagina vol tips van de filmmakers hier vinden.
Wil jij liever wat dieper de materie in duiken en aan de slag met wellicht nieuwe informatie? Dan kunnen we je het boek De Verborgen Impact aanraden. Klik hier om de recensie te lezen die onze hoofdredacteur hier onlangs over schreef.
Ben je nieuwsgierig geworden naar de film? Klik dan hier om de complete documentaire te bekijken (nog t/m 6 november) of bekijk de trailer hier onder.

Over de schrijver

3 gedachten over “DiCaprio belicht klimaatverandering in Before The Flood”

  1. Co2 de grote boogieman. De chemische stoffen overal om ons heen och dat hindert niet maar natuurlijk voedsel voor de bomen daar komen grote rampen van pfff. Gauw opsluiten die Di Caprio crimineel!

Reacties zijn gesloten.