Begeleide meditatie voor het slapengaan

Na een lange dag liggen we soms nog te woelen in bed. Allerlei gedachten en indrukken dolen nog rond in ons hoofd. Wanneer je moeite hebt om in slaap te komen, is het fijn om uit je hoofd te komen en in je lichaam. Door contact te maken met je lichaam en je ademhaling ontspant je lichaam zich en maakt het zich klaar om te slapen. Deze meditatie voor het slapengaan kan je hierbij helpen.

Waarom we vaak niet kunnen slapen

Na een dag werken, sociaal leven, gezinsleven, sporten, verplichtingen en indrukken is ons bed vaak het eerste moment waar we even rust nemen. We voelen ons moe, maar ons hoofd raast maar door. We lopen de dag nog een keer door, of we herhalen dat ene gesprek over, en over, en over in ons hoofd. “Had ik dit anders kunnen zeggen, of dat anders moeten doen? En hoe ga ik het morgen aanpakken? O, ik moet niet vergeten dat ik morgen die ene afspraak heb.” Enzovoort. 

We zitten dan letterlijk zo in ons hoofd, en dat maakt dat we onrustig blijven en niet kunnen slapen. Door contact te maken met ons lijf en ademhaling kunnen we ons lichaam helpen weer te ontspannen. Op deze momenten kan dat juist zo lastig zijn. Wat helpt is een begeleide meditatie. Een stem die je kan volgen en je begeleid om in je lijf te komen, te ontspannen en in slaap te vallen.

Begeleide meditatie voor het slapengaan

Je kunt deze meditatie van 8 minuten aanzetten als je al in bed ligt. Hierna wil je het liefst lekker meteen in slaap vallen.

Nog wat tips voor het slapengaan

  • Zet je bed neer op een plek volgens de Feng Shui leer.
  • Probeer een mindfulness bodyscan
  • Zet een rustgevend muziekje op
  • Zorg dat je een vast ritueel hebt voordat je gaat slapen
  • En bovenal… Zet je telefoon een half uur voordat je gaat slapen al op vliegtuigstand, zodat je geen prikkels meer krijgt

Over de schrijver

1 gedachte over “Begeleide meditatie voor het slapengaan”

Reacties zijn gesloten.