Belasting voor rijkste 1% levert 1,5 miljoen Britse banen op en meer

Images_of_Money, Flickr.com
Images_of_Money, Flickr.com

Hogere belastingen voor de allerrijkste inwoners van Groot Britannië zou genoeg opleveren om de Britse economie een flinke opsteker te geven. Zo zouden ondermeer 1,5 miljoen banen gecreëerd kunnen worden, zonder dat 99% van de bevolking een pond meer uitgeeft.
Deze bewering komt van Michael Meacher, een publicist van het Britse kwaliteitsblad The Guardian, die in een opiniestuk voorrekent wat de voordelen zijn van een hogere belasting voor de superrijken. Zijn argument is simpel: de rijkste 1% van Britten hebben ook in de afgelopen jaren van crisis grof verdiend, terwijl ze amper geraakt worden door de maatregelen die genomen worden om het begrotingstekort op te heffen.
Meacher: “De superrijken hoeven amper een bijdrage te leveren aan het wegwerken van het begrotingstekort, terwijl vele van hen direct betrokken waren in het veroorzaken van de financiële crisis. Dat is des te meer opmerkelijk, aangezien het reeële inkomen van de bevolking als geheel met 6% is afgenomen sinds de ineenstorting van 2008. Maar over dezelfde periode hebben de 1.000 rijkste personen hun winst vergroot met 155 miljard pond, flink meer dan het huidige totale begrotingstekort van het Verenigd Koninkrijk.”
Een extra belasting van 28% over deze 155 miljard pond zou volgens Meacher 43 miljard pond opleveren. Dit zou meer dan genoeg zijn om de Britse economie flink te stimuleren, en 1,5 miljoen banen te creëren.
Let wel, het gaat hier slechts om belastingen over de winsten van de 1.000 rijkste personen, oftewel de rijkste 0,003%. De extra belasting is volgens Meacher gerechtvaardigd omdat de superrijken met behulp van advocaten en accountants zeer weinig belasting betalen en, ondanks de crisis, hun winsten hebben vermeervoudigt. Volgens Meacher valt er nog meer winst te halen door ook de rijkste 1% meer te laten betalen.
Het opiniestuk van Meacher genereert zeer veel discussie. De Occupy beweging mag dan haar tenten in veel steden hebben opgedoekt, in de kranten is het gesprek over rechtvaardige economische verhoudingen nog lang niet verstomd.
Bron: The Guardian

Over de schrijver

1 reactie op “Belasting voor rijkste 1% levert 1,5 miljoen Britse banen op en meer”

  1. Heldere berekering en het resultaat past goed bij de voormalige leuze van de SP "laat de rijken de crisis betalen" Helaas kwijlt de huidige SP van regeringsmacht en verwatert hun inhoud met "kompromissen"

Reacties zijn uitgeschakeld.