Belastingvoordeel voor moeders die borstvoeding geven

Paparutzi Flickr
Bron: Paparutzi (Flickr)

In de VS heeft de belastingdienst een opmerkelijk besluit genomen. De kosten voor het geven van borstvoeding, zoals kolfapparaten, worden aftrekbaar van de belasting. Men wil borstvoeding stimuleren omdat dit kinderen de meest gezonde start van hun leven geeft. Bovendien is het veel milieuvriendelijker, want flessenvoeding kost energie om te produceren, transporteren en zorgt voor vuilnis. Zo beschouwd zouden moeders die borstvoeding geven zelfs subsidie moeten krijgen. Benieuwd wanneer dat idee wordt geopperd.
Bron: Treehugger

Over de schrijver

3 reacties op “Belastingvoordeel voor moeders die borstvoeding geven”

  1. Zit zeker wat in Rosalie. Tegelijkertijd zijn de kosten die flessenvoeding met zich meebrengen voor de maatschappij veel hoger dan de kosten van borstvoeding. Alle troep van flessenvoeding, de CO2-uitstoot, de afval, die moet worden opgeruimd. Dat kost de maatschappij geld.

    Daarom een bonus voor de borstvoeders in de vorm van subsidie!

  2. mmm, interessant… __Ik ben altijd voor het promoten van 'groen' … En aangezien, voor zover ik altijd heb gehoord, borstvoeding voor zowel moeder als kind gezonder schijnt te zijn, hebben we het dus inderdaad over Groen en Gezond.__Echter: is borstvoeding (afgezien van een kolfapparaat) niet sowieso al veel goedkoper dan 'kunstvoeding'? Mensen die hun babys met flesvoeding hebben grootgebracht weten dat dat zo is: die pakken zijn flink prijzig! __Dus: zouden mensen die flesvoeding geven, met een financiele stimulans nu ineens borstvoeding gaan geven? Ik denk het eigenlijk niet.____Ik vind dit weer een kolfje naar de hand van de toch al bestaande 'borstvoedingsmaffia' .__Er zijn heel veel vrouwen die graag borstvoeding zouden geven maar dat om verschillende redenen niet kunnen (blijven doen): medische redenenen, praktische redenen (niet kolfen onder werktijd) etc.__Die redenen zullen met het belastingvoordeel niet wegvallen, sterker nog: die vrouwen worden dus extra getroffen (financieel, en gezien de hormoonhuishouding dus ook emotioneel) door het geven van financieel voordeel aan borstvoedende vrouwen.__Dus: intentie goed, uitvoering minder.

    1. Goed punt dat er (veel) vrouwen die graag borstvoeding zouden geven maar dat om verschillende redenen niet kunnen (blijven doen): medische redenenen, praktische redenen (niet kolfen onder werktijd) etc. Ik zie dat bij veel vriendinnen.__Maar het is zo dat juist die vrouwen veel extra kosten hebben, omdat ze het echt willen proberen en het niet vanzelf gaat. Eerst geven ze veel geld uit aan lactatiekundigen, aanschaf en huur kolf, om het toch te laten slagen. En als het dan uiteindelijk niet lukt, dan ook nog eens de kosten van alle poedermelk (flesjes en sterilisator tel ik even niet mee, want dat moet je als kolvende werkende moeder ook kopen). Dus in die zin is juist die groep wel geholpen met deze maatregel.__Dus je helpt juist deze groep wel. En als ze dan toch over moeten op poedermelk, dan hebben ze niet ook nog de kater dat de inspanningen zijn mislukt en daarnaast ook nog eens honderden euro's hebben gekost.

Reacties zijn uitgeschakeld.