Belg in beroep tegen celstraf voor het ‘stelen’ van voedsel uit afvalcontainer

Nick Saltmarsh, Flickr.com
Nick Saltmarsh, Flickr.com

De 51-jarige Steven De Geynst, beter bekend als ‘de muffinman’, is in hoger beroep gegaan tegen de straf die hij kreeg voor het ‘stelen’ van twee dozen muffins uit een afvalcontainer van een supermarkt. De Geynst geeft zelf aan dat hij met de eigenaar heeft afgesproken dat hij afval uit de container mocht halen. Ook zegt hij dat de muffins zo misvormd waren, dat ze niet meer te verkopen waren. Hij had zijn buit aan de voedselbank willen schenken, maar werd tegengehouden door de eigenaar en het personeel. Zij schakelden de politie in.

‘Geen diefstal’
Volgens de advocaten van De Geynst is er ook geen sprake van diefstal. De muffins lagen immers al in de vuilnisbak en waren voor De Geynst gevonden goederen die hij aan een goed doel wilde schenken. En de advocaten zijn niet de enigen die er zo over denken; de zaak trok meer dan honderd sympathisanten. In een protest tegen voedselverspilling, hadden zij eerder al een optocht gehouden voor de muffinman.
Geen Robin Hood
De rechter dacht er echter wél anders over en veroordeelde De Geynst – ook omdat hij al een strafblad had – in mei 2010 tot zes maanden celstraf met uitstel. De Geynst ging vervolgens in hoger beroep en die zaak diende 3 januari. Hij wilde vrijspraak, procureur-generaal Decreus ging voor handhaving van de opgelegde straf.
Decreus benadrukte dat De Geynst geen moderne Robin Hood was, maar dat zijn actie bedoeld was als pure provocatie. Vrijspraak in deze zaak zou betekenen dat iedereen voortaan maar door (andermans) vuilnis zou kunnen gaan graven, wat ook weer gevaar op kan leveren voor de volksgezondheid.
De uitspraak in het hoger beroep volgt op 8 februari.
Bronnen: Nieuwsblad.be, Foodlog
Lees ook:
5 tips om je afvalvoornemens groen te maken
Is onze wegwerpcultuur de oorzaak van recessies?
Limburgers komen in actie voor lelijke en suggestieve groente

2 reacties op “Belg in beroep tegen celstraf voor het ‘stelen’ van voedsel uit afvalcontainer”

 1. Te krankzinnig voor woorden!
  Eerlijke en rechtvaardige rechtspraak is in Nederland en Belgie ver te zoeken!
  (Enkele voorbeelden:
  -Geert Wilders die vrijgesproken wordt van Discriminatie terwijl Artikel 1 van de Grondwet duidelijk stelt dat discriminatie op basis van godsdienst in Nederland verboden en strafbaar is!
  -Orka Morgan die van de rechter verkocht mocht worden aan een dolfinarium in Spanje waar Orka's zo gestrest zijn dat de dieren daar al meerdere trainers hebben gedood…
  -En dan zijn er ook nog pedofielen werkzaam in de rechtbanken en bij 'justitie' in Nederland en Belgie…)
  Sinds wanneer is het strafbaar om iets uit een vuilnisbak te halen?
  Uiteraard lijkt het me niet echt hygienisch dat mensen in vuilnisbakken lopen te vissen, alhoewel supermarkten eerder een container vol met dichte over de datum spullen buiten hebben staan en niet een echte vuilnisbak met rottend spul…
  Het is dus maar de vraag hoeveel en wat voor soorten ziekteverwekkers er op die verpakking van die muffins zaten en of het nou werkelijk zo barmhartig is om dat aan een voedselbank te 'schenken'.

Reacties zijn uitgeschakeld.