Belgen zetten koeien op dieet tegen opwarming van de aarde

Jelles Flickr
Foto: Jelles, Flickr

Vlamingen gaan de uitstoot van methaan bij koeien meten in ‘gasuitwisselingskamers’, let op: dat zijn geen gaskamers! In deze kamers worden alle boeren en winden van koeien geanalyseerd. Daarbij krijgen de koeien verschillende soorten voedsel, en wordt gezocht naar een dieet dat de minste uitstoot veroorzaakt. Doel is om de uitstoot van het broeikasgas met 15 tot 20% te laten dalan.

Onderzoeker Nico Peiren zegt in de Standaard: “Eigenlijk komt het erop neer dat we een ideaal menu voor de runderen proberen samen te stellen. Melkveehouders gebruiken nu al vaker maïs dan gras als voeder. In maïs zit minder zetmeel, waardoor runderen minder methaan uitstoten. Maar het potentieel is veel groter.’ Ook wordt onderzocht of de gassen juist kunnen worden opgevangen, zodat ze kunnen worden omgezet in energie, want volgens Peiren zijn koeien stuk voor stuk elektriciteitscentrales.

Bron: De Standaard

Lees ook:

Zo eet je gezond en lekker

Het klimaatprobleem voor comazuipers

Video: koeien dansen in de wei – het is lente

Over de schrijver

2 reacties op “Belgen zetten koeien op dieet tegen opwarming van de aarde”

  1. "In maïs zit minder zetmeel, waardoor runderen minder methaan uitstoten" Wat is dat voor onzin? In mais zit juist zetmeel en in gras niet. Sorry maar @boerenverstand moet even ingrijpen!

Reacties zijn uitgeschakeld.