In België mag de baas je straks niet meer bellen na 18.00 uur

Als freelancer ben ik gewend om thuis te werken. Toch heeft de pandemie mijn dagen ronduit rommelig gemaakt, waarin privé en werk continu door elkaar lopen en de werkdag allang niet meer om 18.00 uur stopt. En dat, zo lijkt steeds vaker de conclusie, is niet gezond. In België gaan ze daar nu iets aan doen: vanaf 1 februari mag de baas je niet meer bellen na 18.00 uur.

Recht op deconnectie

België is niet het eerste land met zo’n maatregel. Ook in Portugal mag de baas je ’s avonds en in het weekend niet meer lastigvallen met werk gerelateerde telefoontjes. De nieuwe regel in België geldt in eerste instantie alleen voor federale ambtenaren. Dat betekent dat zo’n 65.000 mensen vanaf 1 februari het ‘recht op deconnectie’ krijgen, zoals de Belgische minister van Ambtenarenzaken, Petra de Sutter, het noemt.

Bescherming tegen burn-out

Volgens de minister was het nodig om dit recht op deconnectie in een wet vast te leggen “in de strijd tegen overmatige werkstress en burn-out,” zo staat te lezen in De Morgen. Nu we door de pandemie steeds vaker vanuit huis werken, is burn-out een groeiend probleem geworden, zo liet de minister weten. Werknemers laten de computer na kantoortijd vaak nog aanstaan of checken ’s avonds vanaf de bank nog even hun werkmail op hun smartphone. Terwijl juist het op tijd loskoppelen (of deconnecten dus) ons welzijn, energieniveau en concentratievermogen verbetert volgens de Belgische minister. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor ambtenaren. Het is dan ook de verwachting dat de nieuwe regelgeving in de toekomst wordt uitgebreid naar de hele privésector.

Portugal, Ierland en Frankrijk

Zoals gezegd is België niet het eerste Europese land wat dit soort maatregelen neemt. Naast Portugal, kwam ook Ierland vorig jaar met maatregelen waarbij werknemers het recht kregen om na werktijd onbereikbaar te zijn. In je vrije tijd nog wat werkdingen afmaken, hoort er dus niet meer bij in deze landen. Of althans, kan de baas niet meer van je eisen.

Het land dat met dit soort maatregelen – ik zou bijna willen zeggen natuurlijk- veruit vooroploopt, is Frankrijk. Liefhebbers van de Netflix serie Emily in Paris zullen dat weten, want hier worden in seizoen twee regelmatig grapjes over gemaakt. “Emily, why are you calling me? It’s illegal in France to make workcalls in weekends!” Waarop Emily in ongeloof antwoordt: “Are you serious?!” En daarmee is het karikatuur van de altijd werkende Amerikaan versus de Fransman die de ‘joie de vivre’ beheerst maar weer eens uitvergroot neergezet, maar goed: daar is een tv-serie dan ook voor, zou je kunnen zeggen.

Het verbod op het contacteren van werknemers na werktijd geldt in Frankrijk trouwens al sinds 2014. Daarmee speelde het land als één van de eersten in op het overmatige gebruik van smartphones, tablets en laptops, die ervoor zorgden dat ‘we’ altijd maar bereikbaar waren en ‘aan’ stonden. Nog helemaal los van de pandemie dus, die toen nog niemand zag aankomen.

Wat vind jij: moet er ook in Nederland regelgeving komen op dit gebied? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver