Belgische afvalkip eet huishoudelijk afval op

5854238278 1065Ee458F B
Dimmerswitch (Flickr.com)

In België hebben ze de oplossing voor GFT-afval gevonden: de afvalkip. Geen restjes meer in de kliko dus, voor nog geen 3 euro 50 heb je een kip in je achtertuin, die dagelijks 175 gram van je GFT-afval kan oppeuzelen. De gemeente legt er nog eens 3,50 voor de aankoop van de kip bij. Het project ‘Kukeleku’ in de gemeente Gooik is een doorslaand succes: zeker 1000 gezinnen hebben inmiddels een afvalkip en ook bejaardentehuizen en scholen doen mee.
Het is een win-win situatie: mensen worden attent op hun afval en ze voeren het via een heel natuurlijke manier af. Maar, het GFT-afval in Gooik is inmiddels ook gehalveerd. Dit bespaart de gemeente maar liefst 32.000 euro verwerkings- en ophaalkosten per jaar, alleen al voor GFT-afval. Een leuke bijkomstigheid is dat de kippen bergen met eieren leggen, die de houders zelf mogen opeten. Gezinnen verzorgen het dier voor minstens een jaar, maar na twee, drie jaar kan het dier geslacht en eten de gezinnen scharrelkippenvlees.
Misschien een idee voor Nederland? De GFT-kip heeft natuurlijk wat ruimte nodig: een klein grasveldje zodat hij wat kan rondscharrelen. Dat is in de stad wel wat lastiger dan op het platteland van Gooik.
Bron: EenVandaag
Lees ook
Zonnepanelen voor ‘daklozen’
Het mag weer: vet eten 
Gezonde tussendoortjes voor kinderen van Organix

Over de schrijver

4 gedachten over “Belgische afvalkip eet huishoudelijk afval op”

  1. Pingback: Hierdoor wordt GFT-afval verleden tijd - hetkanWel.nl

Reacties zijn gesloten.