Belgische vriendengroep richt eigen duurzame bank op

Newb Duurzaame Bank“Banken lijken niets te hebben geleerd van de financiële crisis.” Dat zegt Oneworld.nl. “Ze zijn nog steeds log, risicovol en ondoorzichtig. Dan maar zelf een bank opzetten die niet puur op winst is gericht, besloot een vriendenclub, en bedacht NewB. Deze duurzame bank komt er uiterlijk begin 2015.”
Oneworld vertelt hoe NewB bijna als een soort grap begon:
“Het begon – heel klassiek – in een café. Marc Bontemps (60) raakte daar vijf jaar geleden met vrienden in gesprek over banken. De financiële crisis had nog maar net zijn intrede gedaan in Europa, maar voor de Vlaming was toen al duidelijk dat er behoefte bestaat aan een nieuwe manier van bankieren. “Laten we er gewoon zelf één oprichten!”, was de vrolijke conclusie die avond. En wat begon als een discussie, is uitgegroeid tot een fenomeen dat aandacht trekt tot over de Belgische grens. NewB komt er, als het aan mede-oprichter Bontemps ligt.
Bontemps en de zijnen hebben ondertussen al 43.000 Belgen bereid gevonden om mee te doen, en er is al ruim een miljoen euro binnengehaald: “Daarmee zijn de verwachtingen ruim overtroffen. We hebben bewezen dat er draagvlak voor is,” aldus Bontemps. NewB wordt een duurzame bank genoemd, omdat het vooral wil investeren in verantwoorde projecten in de eigen regio.
Lees het hele verhaal op oneworld.nl
Lees ook
[adrotate group=”1″]
Woon de Grande Finale van de ASN Bank Wereldprijs bij
Hoe groen is jouw verzekeraar? Eerlijke Verzekeringswijzer biedt uitkomst

Over de schrijver