Bellen zonder bloed aan je handen

S7550 Large
Foto: Blue Earth Phone, Samsung

Groen bellen, het kan.  Met de Blue Earth telefoon van Samsung gemaakt van gerecyclede plastic flessen. Beter is natuurlijk om uberhaupt geen nieuwe telefoon te kopen, maar ben je toevallig toe aan een nieuwe, ga dan voor de Blue Earth. De achterkant van het toestel is zelfs voorzien van zonnecellen en het verpakkingsmateriaal is van gerecycled karton.

De Blue earth is sinds 2010 in de running. De eerste milieuvriendelijke telefoon werd in 2007 gepresenteerd door Samsung en T-mobile: Samsung S3030 Eco. Die is gemaakt van bio-plastic, niet-allergene materialen en niet giftige verf. De CO2-emissie is tot een minimum beperkt en omdat dat weinig zegt, zit er een speciale stappenteller bij die je vertelt hoeveel CO2 je hebt bespaart door te lopen in plaats van de auto te pakken.

Voor de initiatiefnemers van de Fairphone is dat allemaal nog niet genoeg. Zij zijn bezig een telefoon te ontwikkelen die gemaakt is van alleen maar eerlijk gewonnen grondstoffen. Daarvoor moesten ze eerst naar Congo, het land waar het grootste deel van de mineralen vandaan komen die voor mobieltjes worden gebruikt. Koper, kobalt en coltan worden daar in slechte omstandigheden gewonnen en de mijnwerkers krijgen er ook nog eens peanuts voor.

Het ontwikkelproces van de telefoon is nog in volle gang en jij kan meehelpen! Heb je slimme, creatieve ideeën over de features en apps van de nieuwe  fairphone, meld je dan aan bij de fairphone community.

Bron: P+

Lees ook:

Tip: 5 groene apps

Zo voorkom je schadelijke GSM-straling

Groene PC: een duurzame digitale lifestyle is mogelijk

Over de schrijver