Beloning voor milieuvriendelijk gedrag? In dit dorp gebeurt het

Een beloning kan iemand motiveren en enthousiasmeren, of dat nou een snoepje is aan een kind die iets goeds heeft gedaan of een salarisverhoging aan een starter die zich sterk ontwikkelt. In beide gevallen motiveert het de ontvanger van de beloning om zoiets nog eens te doen. In Finland koppelde ze dit idee aan het probleem van klimaatverandering. De inwoners van een klein dorpje boven Helsinki krijgen een beloning voor milieuvriendelijk gedrag. Hulde, wat een goed idee! Het kan wel!

Zo werkt het

Wat verstaat de gemeente onder milieuvriendelijk gedrag en wat is de beloning? Het dorp bepaalt de milieuvriendelijkheid van haar inwoners aan de hand van de hoeveelheid CO2-uitstoot. Een speciale app houdt de uitstoot bij. De gemeente kijkt dus voornamelijk naar hoe haar inwoners zich vervoeren. Nemen ze vaak de auto of gaan ze regelmatig te voet naar een afspraak?

De gebruikers van de app krijgen iedere week een CO2-quota. Als de app ziet dat de uitstoot laag is, dan krijgt de gebruiker ‘virtuele euro’s’ uitbetaald. Die kan hij of zij vervolgens zelf besteden bij verschillende instanties en zaken. Denk bijvoorbeeld aan buskaartjes, toegang tot zwembaden, fietslichten, maar ook koffie en thee in een lokaal café.

Wat denk jij?

Wij zijn fan van deze beloningstechniek. Het legt de nadruk op goed handelen, in plaats van die eindeloze boetes voor dingen die we verkeerd doen. Wat vind jij van dit idee? Zou jij de app gebruiken? En ben je het eens met het meten van de CO2-uitstoot of zie je liever dat we in Nederland gestimuleerd worden om iets anders milieuvriendelijks te doen? Laat het ons weten in een reactie!

HetkanWEL schreef eerder over andere manieren van belonen. Zo geeft dit bedrijf je extra vakantiedagen als je met de trein reist en betaalt dit bedrijf je uit in extra vakantietijd voor ieder uur dat je sport.

Bron: Bedrock

Over de schrijver

4 gedachten over “Beloning voor milieuvriendelijk gedrag? In dit dorp gebeurt het”

  1. Super idee! Met name voor de mensen met een kleine beurs. Lekker sparen voor zwemkaartjes, kun je ook de vriendjes een keer meenemen, kunnen ze lekker spelen met elkaar.

  2. Belonen werkt altijd beter dan straffen en dit geldt voor alle situaties dus ook opvoeding. Daarnaast lijkt het ook een dubbele functie te hebben. Het ‘geld’ wordt weer in de lokale gemeenschap gestopt. Wat mij betreft mogen ze dat zeker doorvoeren in NL!

Reacties zijn gesloten.