(Gastbijdrage van Mariëtte Beunders, initiatiefnemer van ikbelegduurzaam.nl) Afgelopen jaren is de aandacht voor duurzaamheid onder beursgenoteerde ondernemingen aanzienlijk gestegen, voornamelijk met het oog op aandeelhouderswaarde en reputatierisico. Dat ondernemingen ook aan het duurzaamheidsstreven te snel voorbij kunnen gaan bleek in 2010. Toen werd het olieconcern BP keihard afgestraft voor het niet nemen van adequate maatregelen ten aanzien van het olielek in de Golf van mexico. De beurswaarde van de oliegigant daalde met maar liefst 50% in korte tijd.
Het valt dan ook toe te juichen dat steeds vaker de variabele beloning van bestuurders en senior managers wordt gekoppeld aan de duurzaamheidsprestaties van de (beursgenoteerde) onderneming. In een onderzoek van Accenture bleek al dat CEO’s deze bonus als een effectieve prikkel beschouwen tot verduurzaming van de onderneming.
Maar wanneer kunnen we nu spreken van duurzame beloning? Volgens de Vereniging van Beleggers voor Duurzame ontwikkeling (VBDO) spreken we hiervan als maar liefst 10% van de variabele beloning afhankelijk is van het duurzaamheidsbeleid. Hierbij wordt ook gelet op het duurzaamheidsbeleid van leveranciers van de onderneming. PostNL werd dan ook dit jaar op de vingers getikt door VBDO nu zij de hoge CO2-emissie toeschreef aan haar onderaannemers en niet aan de onderneming zelf. Op deze wijze kon PostNl toch een goede score behalen voor de prestatiebonus.
Uit de onlangs verschenen rapportage van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling , die dit jaar 71 aandeelhoudersvergaderingen van beursgenoteerde ondernemingen bezocht, blijkt dat de ondernemingen steeds meer oog hebben voor niet-financiële factoren zoals eco-efficiëntie, water- en afval management en diversiteit.
Een mooi voorbeeld is AkzoNobel, daar zij maar liefst 50% van de variabele beloning baseren op het duurzaamheidsbeleid op lange termijn. Ook andere ondernemingen zoals Kendrion, Fugro en Air France-KLM hebben sinds dit jaar duurzame beloningen geïntroduceerd voor hun management.
Toch is nog een lange weg te gaan, nu blijkt dat van de 71 bezochte aandeelhoudersvergaderingen, maar liefst 42 ondernemingen in het geheel nog geen duurzaam beloningsbeleid heeft.
Mariëtte Beunders studeert Bedrijfsrecht aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Ze is initiatiefnemer van de informatieve blog over verantwoord en duurzaam beleggen, ikbelegduurzaam.nl en bezoekt aandeelhoudersvergaderingen namens de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling. Daarnaast heeft ze afgelopen jaar stage gelopen op de afdeling Responsible Investing van Robeco NV.
Lees ook
Dossier duurzaam sparen en beleggen
Man leeft jaar zonder geld en wil niet meer terug
Zo wordt jouw geld niet in wapens geïnvesteerd
Beloningen CEO’s steeds vaker gekoppeld aan duurzaamheid
- Geplaatst door St. Maarten
- 6 augustus 2012
- Denken
Over de schrijver

St. Maarten
Marten van der Meulen (St. Maarten) onderzoekt de andere kant van bekende verhalen, in de hoop dat de wereld anders, beter kan.
Ga naar alle blogs van deze auteur St. Maarten
Marten van der Meulen (St. Maarten) onderzoekt de andere kant van bekende verhalen, in de hoop dat de wereld anders, beter kan.
Ga naar alle blogs van deze auteur
3 reacties op “Beloningen CEO’s steeds vaker gekoppeld aan duurzaamheid”
Pingback: Hartverwarmend: CEO wordt op de meest fantastisch manier uitgezwaaid (video) » hetkanWel.nl
Ik ben Marc Potma en voorlichter bij PostNL. Wij herkennen de 'tik op de vingers' van de VBDO niet en ik vraag mevrouw Beunders daarom deze bewering te specificeren.
Wat naar onze overtuiging is gebeurd is dat er tijdens en na de AVA vragen zijn gesteld, welke wij hebben beantwoord. Even specifiek; wij hebben in die dialoog aangegeven dat targets worden afgesproken op CO2 index gekoppeld aan het eigen energieverbruik. De redenen die hieraan ten grondslag liggen om de emissie van subco's niet mee te nemen zijn:
– verbruiksgegevens worden door subco's niet verstrekt,
– we hebben een 'afgeleide' CO2 berekening, deels gebaseerd op gereden kilometers en deels gebaseerd op de kosten die ons in rekening worden gebracht
– hierbij is gewezen op het feit dat subco's voor meerdere opdrachtgevers (kunnen) rijden en dat ook het beeld kan/zal verstoren en
– tenslotte is gemeld dat we studeren op mogelijkheden om naar de toekomst toe dit beter inzichtelijk te krijgen.
Opmerkelijk dat de hoogte van de beloning – bones + salaris + … – verzwegen wordt. Beloningen zijn die duurzaam ongeacht de hoogte? Een zijdige opvatting van duurzaam.
Reacties zijn uitgeschakeld.