Tips en weetjes over het bemesten van je moestuin

Het najaar is de ideale periode om na te denken over het nieuwe moestuinseizoen. Wanneer ga je beginnen, met welke zaden en met welke grond? Wouter Slob van Vertisign vertelt je van alles over het bemesten van je moestuin, zodat je de juiste grond hebt en goed bent voorbereid.

Waarom heb je meststoffen nodig?

Groenten en kruiden halen voedingsstoffen uit de bodem. Die hebben ze nodig om te kunnen groeien. De meeste grondsoorten voor moestuinbakkenmoestuintafels en potten bevatten genoeg voeding voor zo’n drie tot vier maanden. Dat betekent dat als je in maart begint, je in juli nieuwe voedingsstoffen aan de grond moet toevoegen. Doe je dat niet, dan wordt de aarde steeds armer en kan uitgeput raken. En dat gaat natuurlijk ten koste van de kwaliteit van je oogst.

Wat doen meststoffen?

Met meststoffen voeg je voedingsstoffen toe aan de aarde. Zo verbeter je de vruchtbaarheid van de grond. De belangrijkste voedingsstoffen zijn stikstof (N), fosfaat (P2O5) en kali (K2O). Planten nemen deze elementen op als ze groeien. Daarnaast bevat goede grond ook calcium, magnesium, zwavel en sporenelementen zoals koper, mangaan, boor, zink en ijzer. De planten nemen er niet veel van op, maar ze hebben het wel nodig. Elk element heeft namelijk zijn een unieke functie tijdens de groei van de plant.

Hoe zie je dat er niet genoeg voedingstoffen in de grond zitten?

Als de grond niet genoeg voeding heeft, dan zie je dat aan de planten. Zit er te weinig stikstof in de grond, dan zijn de bladeren kleiner en wat geler van kleur. Te weinig kalium zorgt ervoor dat de bladeren bruine randen krijgen. Grond met te weinig sulfaat heeft een effect op de wortels van de plant. En je ziet het doordat de bladeren een paarse kleur krijgen.

Wat voor soort mest is er?

Wil je je grond extra voeding geven, dan kun je kiezen voor organische – en kunstmatige meststoffen. We gaan er voor het gemak vanuit dat jij kiest voor organische meststoffen. Organische mest heeft verschillende voordelen. De mest geeft de voedingsstoffen geleidelijk af aan de grond, waardoor jouw planten langer de tijd hebben om deze op te nemen. Hierdoor is de kans ook kleiner dat de meststoffen ‘wegspoelen’ en in het (grond)water terecht komen. En het resultaat is ook beter. Biologisch geteelde groente, fruit en kruiden zijn een stuk sterker.
Onder organische mest vallen o.a. dierlijke mest en compost.

Dierlijke mest

Dierlijke meststoffen zijn eigenlijk niets anders dan poep van dieren, vermengt met stro. Vooral stalmest van koeien wordt vaak gebruikt voor moestuinen. Dat is mest die heel lang de tijd heeft gekregen om te verteren. Tijdens deze vertering komen belangrijke voedingsstoffen vrij. Er bestaat ook mest van kippen- of paardenpoep.

Compost

Compost ontstaat doordat plantresten verteren. Tijdens het verteren en composteren komen de voedingsstoffen vrij, die de plant eerder heeft opgenomen. En het mooie is dat je dit zelf kunt produceren. In je tuin of op je balkon met een bokashi emmer.

7 bemestingtips

Je weet nu wat de voordelen zijn van goede grond, maar hoe gebruik je de mest? We geven je 5 tips.

  1. Bemest jouw moestuin of moestuinbakken met een jaarlijkse basisgift. Geef de bak van de wortels en uien (en witlof) iets minder, en de bak van de vruchten, bladgroenten en koolgewassen wat meer.
  2. Bonen en erwten leven in symbiose met de Rhizobium-bacteriën en zijn in staat om stikstof uit de lucht te binden. Op deze manier verrijken ze de grond met stikstof en daarom is het niet nodig om deze moestuin(bak) te voorzien van een stikstofhoudende meststof.
  3. Maak eens brandnetelgier. Brandnetelblad bevat veel stikstof wat vrijkomt als het blad afbreekt in water. Dat water kun je vervolgens gebruik om snelgroeiende planten tijdens het seizoen bij te mesten.
  4. Veel vruchtgroenten en kolen hebben veel meststoffen nodig. Logisch want ze moeten ook aardig hard werken om die mooie vruchten of kolen voor jou te produceren. Zo zijn tomaten, courgette, pompoenen, komkommers, pepers, paprika’s en kolen dol op wat extra mest.
  5. Geef nooit te veel mest, overvoeren is niet gezond.
  6. Groenten die onder de grond groeien hebben meestal niet veel mest nodig. Om hun knol, bol of wortel lekker te laten groeien hebben ze wel iets anders nodig: kali. Voor een grote opbrengst geef je ui, knoflook, prei, bieten en wortelen dus halverwege het seizoen een handje kali (oftewel kalium).
  7. Teelt je op zuurdere grond? Dan kan het zijn dat sommige groentes het wat minder goed doen. Kolen houden bijvoorbeeld van een iets meer basische grond (het tegenovergestelde van zuur). Dat kun je prima oplossen door voor het planten of zaaien wat kalk door moestuin(tafel) te mengen.

Succes met de voorbereidingen van het nieuwe seizoen en heb je zelf nog tips? Deel ze dan met ons.

Over de schrijver

1 gedachte over “Tips en weetjes over het bemesten van je moestuin”

Reacties zijn gesloten.