Ben jij klaar voor generatie Z op de werkvloer?

Momenteel werken er vier verschillende generaties op de werkvloer, van babyboomers tot aan gen-Z. Als twintiger behoor ik tot generatie Z en sta ik aan het begin van mijn carrière. De afgelopen vergadering van hetkanWEL kwamen de verschillen tussen generaties en hoe dat zich uit op de werkvloer ter sprake. Wat vinden de verschillende generaties belangrijk in hun werk? Dat gaan we uitzoeken.

Digital natives

Vier verschillende generaties op de werkvloer kan voor spanningen zorgen. Oudere generaties hebben al veel werkervaring, terwijl gen-Z net binnenkomt. Voor beide partijen brengt dit twijfels met zich mee. Jongere generaties zijn opgegroeid met technologie en leven in een andere cultuur. De jongste generatie, gen-Z, bestaat zelfs uit digital natives, wat betekent dat we zijn opgegroeid met technologie en de onlinewereld.

Kenmerken van gen-Z

Uit onderzoek van McKinsey blijkt dat er één thema centraal staat bij gen-Z: de zoektocht naar de waarheid. Daarom wordt deze generatie ook wel eens True Gen genoemd. De zoektocht naar authenticiteit zorgt voor grotere vrijheid van meningsuiting. Bovendien staat men open om andere mensen te begrijpen. Als we direct kijken naar het gedrag van generatie Z, waar de zoektocht naar de waarheid dus centraal staat, zien we vier kernpunten die ook op de werkvloer van belang zijn.

Allereerst zijn er verschillende mogelijkheden om jezelf te uiten, er is niet één manier om jezelf te definiëren. Verder staat inclusiviteit centraal, 91% vindt dat iedereen gelijk is en ook zo behandeld moet worden. Ook is dialoog belangrijk. Waar millennials (ook wel gen-Y) bijvoorbeeld eerder de confrontatie aangaan, probeert gen-Z verschillende perspectieven te begrijpen door het gesprek aan te gaan. Als laatste worden ze gezien als realistisch en leven ze hun leven praktisch waarbij ze de waarheid willen blootleggen.

Wat zoeken de andere generaties in hun werk?

Als we kijken naar de babyboomers, dan blijkt dat ze idealistisch, revolutionair en collectivistisch zijn. Voor gen-X is dat materialistisch, competitief en individualistisch. Gen-Y stelt veel vragen en focust op zichzelf. Deze generaties verschillen qua gedrag dus flink van elkaar en van gen-Z. Uit onderzoek blijkt dat wat men belangrijk vindt met betrekking tot een carrière verschilt per generatie.

Waar de belangrijkste vereiste voor babyboomers hard werken is (evenals de generatie voor hen), wordt dit steeds minder belangrijk naarmate men jonger is. Twee generaties verder wordt vrije tijd namelijk aangegeven als de belangrijkste waarde. Gen-Y heeft behoefte aan flexibiliteit in bijvoorbeeld het aantal uren werken per week, vrije dagen, etc. Verder vinden gen-X en gen-Y het belangrijk om in het nu te leven. Daarom wordt directe feedback meer gewaardeerd dan bijvoorbeeld een jaarlijkse prestatie beoordeling, wat bij de babyboomers vaak het geval was.

Ook als we kijken naar wat gen-X en gen-Y als succes zien, is dat een goede work-life balance en flexibiliteit in plaats van bijvoorbeeld een promotie. Er ligt meer focus op persoonlijke groei, en ik denk dat dit ook bij gen-Z zeker zal doorzetten. Gen-Z staat nog aan het begin van hun carrière, daarom moet nog uitwijzen wat deze generatie precies zoekt in hun werk. Bedrijven zouden hierop in kunnen spelen door zich te verdiepen in het gedrag en de waarden van deze generatie.

Hoe zit het bij mij?

Voordat ik ging zoeken naar wat onderzoek uitwijst over de verschillen tussen generaties, brainstormde ik over wat ik zoek in mijn werk om te kijken of dat overeenkomt met mijn generatiegenoten, gen-Z. Vrijheid en flexibiliteit is iets wat voor mij erg belangrijk is. Ik vind het fijn om mijn eigen tijd in te kunnen delen en op plekken te kunnen werken die voor mij inspirerend zijn. Daarnaast vind ik het belangrijk om een uitdaging aan te gaan. Verder vind ik de open cultuur zoals bij hetkanWEL inspirerend, aangezien creativiteit, duurzaamheid en innovatie centraal staan.

Al met al concludeer ik dat het in onderzoek beschreven gedrag van gen-Z toch flink overeenkomt met mijn eigen gedrag en wat ik belangrijk vind. Of je nu uit generatie X, Y of Z komt, erachter komen wat je drijft en wat je zoekt in je werk staat centraal! Daar kan de masterclass van Marieke Jacobs je trouwens goed bij helpen. Op 20 april geeft ze een masterclass waarin ze je de handvatten geeft om de stap te zetten naar een betekenisvolle carrière vol voldoening en energie.

Wij zijn benieuwd, merk jij de verschillen tussen generaties op de werkvloer? En nu je meer weet over het gedrag van gen-Z, ben jij er klaar voor dat generatie Z op de werkvloer stapt?

Over de schrijver