Berekenen hoeveel zonnestroom oplevert makkelijker dan ooit

3725860708 50E3Dd08C7
Foto: Wayne National Forest, Flickr

Amerikanen denken dat zonne-energie 9 cent per kWh kan kosten. Dat is fors minder dan de 20 – 25 cent die je nu met een regulier stroomabonnement betaalt. Maar kan dat ook in Nederland? Trouw-blogger Vincent Dekker heeft berekend dat in Nederland zelfs de 8 cent haalbaar is. Ook Liander ontwikkelde een eenvoudige rekenmodule die laat zien dat je met eigen zonnepanelen flink kunt verdienen.
Liander is energienet-beheerder van een groot deel van Nederland. Dit bedrijf wil graag consumenten inzicht geven in hoe zij zelf makkelijk energie kunnen opwekken met een speciale site. Ze hebben een zeer eenvoudige module ontwikkeld: het enige wat je hoeft doen is je postcode invoeren en dan krijg je een schatting hoeveel geld je terug kan verdienen met zonnepanelen. Vervolgens kun je preciezere gegevens invoeren om nog een beter beeld van kosten & baten te krijgen.
Vincent Dekker van blogger voor Dagblad Trouw heeft ook een eigen rekenmodule ontwikkeld. Op basis van een pakket zonnepanelen van de “Zon zoekt Dak”-actie, komt hij op een energierekening van 8 cent per kWh. Je kunt in de module ook je eigen cijfers over de prijs van de panelen, installatiekosten, verwachte opbrengst etc. invullen. Iets ingewikkelder, maar voor mensen met serieuze interesse in zonnepanelen zeker de moeite waard.
Lees ook
Zonnepanelen op je eigen dak
Stap virtueel in duurzaam Nederland
De beste aanbieders van groene stroom

Over de schrijver

2 reacties op “Berekenen hoeveel zonnestroom oplevert makkelijker dan ooit”

  1. Zonnepanelen op elk dak, maar hoe komen we dan de winter door, als die panelen nauwelijks stroom leveren en de vraag juist het grootst is?

  2. Willen we overleven laten we dan zoveel mogelijk gebruik maken v d voorhanden zijnde middellen zoals bv zonne panelen op elk dak van de woningen of bedrijven

Reacties zijn uitgeschakeld.