Berlijnse vrouw bedekt haat-graffiti met hartjes

De 70-jarige Imelda Schramm uit Berlijn gaat al 30 jaar de straat op bewapend met een spuitbus, nagellakremover en een krabbertje. Haar doel? Het verwijderen van racistische graffiti, stickers en flyers. 
Swastika’s worden overgespoten tot een prachtig rood hart en in een handomdraai verandert ze het White Power symbool tot een vriendelijke smiley. Imelda begon hier dertig jaar geleden mee toen ze in haar bushalte een flyer aantrof met propaganda voor oorlogscrimineel Rudolph Hess. Nadat ze deze met haar huissleutels had weggekrabt voelde ze zich een stuk beter.

Meningsuiting heeft grenzen

“Ik zou naar een swastika kunnen kijken en denken ‘oh, wat verschikkelijk’ en doorlopen”, adus Imelda,  “maar ik wil niet wachten tot iemand anders er iets aan doet.”
“Er zijn mensen die zeggen dat ik intolerant ben en het recht op meningsuiting van deze rechts-extremisten niet respecteer. Maar ik zeg dan dat het recht op meningsuiting haar grenzen heeft en eindigt waar haat minachting voor de mensheid begint.”

Graffiti Oma Berlijn
Foto: Cnn/Atika Schubert

Meer haat op straat

Imelda besteed elke week zo’n 17 uur aan het verwijderen van hatelijke teksten en afbeeldingen en schat dat ze inmiddels meer dan 130.000 afbeeldingen en stickers heeft verwijderd.  Ze noemt zichzelf een ‘politieke schoonmaker’ en laat zich niet weerhouden door de vele doodsbedreigingen die ze gedurende de jaren heeft ontvangen van rechts-extremistische groepen.
Ook de voorwaardelijke boete die de politie haar onlangs oplegde voor het beschadigen van publiek eigendom lacht ze weg. “Laat ze me maar opsluiten, ik kan wel een vakantie gebruiken!”, aldus Imelda.
Helaas neemt het aantal racistische berichten op straat alleen maar toe, en deze richten zich steeds meer op vluchtelingen. Dit weerhoudt haar niet om te blijven vechten tegen de groeiende haat, want aldus Imelda “Als je het niet zelf doet, doet niemand anders het.”
Wij hebben grote bewondering voor deze Duitse senior. Petje af Imelda!

Over de schrijver

1 reactie op “Berlijnse vrouw bedekt haat-graffiti met hartjes”

  1. Pingback: 2016 - Dit vonden wij de meest inspirerende filmpjes van het jaar

Reacties zijn uitgeschakeld.