Zo bescherm je je huis tegen stormschade

Extreme weersomstandigheden komen steeds vaker voor. Afgewaaide daken, omgevallen bomen en rondvliegende dakpannen kunnen schade veroorzaken aan je huis. Hoe bescherm je je huis tegen stormschade?

De herfst is in volle gang en heel Nederland heeft nu al genoeg van de regen en wind. Toch kunnen we nog behoorlijk wat regen verwachten. Ons land en onze huizen kunnen natuurlijk wel tegen een stootje, maar het kan geen kwaad om je goed voor te bereiden op wat komen gaat. We geven tips wat je zelf kunt doen en vertellen je wat een inboedelverzekering van FBTO voor je doet, als het toch misgaat.

1. Losse dakpannen en je dak controleren

Repareer je dak als de zon schijnt; dat advies kennen we allemaal, maar dat wil niet zeggen dat je nu te laat bent. Bij herfststormen komt schade aan je dak vaak voor. Vooral bij oudere huizen. Het is namelijk pas sinds vijf jaar verplicht om dakpannen te verankeren. Heb je een oud huis, dan is het slim om je dak te laten controleren op zwakke plekken en/of losse dakpannen.

2. Sla je tuinmeubelen op

Tuinmeubelen en losse spullen in je tuin kunnen met harde wind wegwaaien en schade veroorzaken. Het is verstandig om alles goed op te bergen. Heb je daar geen ruimte voor?  Dan helpt het ook als je alles goed afdekt en vastbindt.

3. Weg met die bladeren uit je dakgoot en regenpijp

Vallende bladeren kunnen je dakgoot en regenpijp verstoppen. Gebeurt dit, dan kan het water bij heftige regenval niet weg. Daardoor kan je lekkages krijgen en in het ergste geval kan een deel van je dak instorten. Controleer daarom je dakgoot en regenpijp regelmatig. En zet onderaan de regenpijp een regenton; die vangt het water op en zorgt ervoor dat het niet je tuin in gutst.

4. Onderhoud je tuin

Bomen die omwaaien en takken die wegwaaien is een risico bij storm. Niet alleen voor je huis, maar ook voor mensen die eronder lopen. Het is dus belangrijk om de bomen in je tuin goed in de gaten te houden en kapotte takken te verwijderen.

In je tuin is het verstandig om niet te veel tegels te leggen, tenzij je waterdoorlatende exemplaren hebt natuurlijk. Als er veel regen valt, kan het water in een tuin vol tegels nergens naar toe en dat kan leiden tot overstromingen. Heb je gras en planten in plaats van tegels, dan kan het water de grond in.

5. Repareer zwakke plekken in de constructie

In je woning zijn er misschien zwakke plekken in de constructie. Als er veel regen valt, stijgt het grondwater. Dat kan leiden tot wateroverlast, want water kiest altijd de weg van de minste weerstand. Repareer deze zwakke plekken op tijd, want uiteindelijk zal een ondergelopen kelder je meer ellende opleveren.

6. Zorg voor een goede verzekering

Als je alle voorzorgsmaatregelen hebt genomen en je hebt toch schade, dan is het belangrijk dat je een goede verzekering hebt. Met een inboedelverzekering van FBTO is je inboedel verzekerd voor brand of storm, schade door een kapotte waterleiding of neerslag en spullen in je tuin en schuur. Dat geeft wel een gerust gevoel. Heb je een koophuis, vergeet dan niet om naar een opstalverzekering te kijken. Deze dekt de schade aan het huis.

Heb jij nog andere tips? Deel ze dan met ons?

Dit artikel is door een samenwerking tot stand gekomen.

 

Over de schrijver

5 gedachten over “Zo bescherm je je huis tegen stormschade”

  1. Zorg er inderdaad voor dat je tuinmeubels gemakkelijk binnen kan opslaan bij slecht weer. Ook is het goed om je dak af en toe te inspecteren. Zo is de kans dat je dakpannen losraken bij storm of onweer ook kleiner.

  2. En zorg dat je altijd een bouwzeil hebt. Heb je ergens lekkage door,dan kun je dat gedeelte binnenshuis afdekken.In de storm en donker kun je buiten niets controleren.

Reacties zijn gesloten.