Bespaar geld op zonnepanelen met subsidies en de energiebespaarlening

Foto: Wijkvereniging Tuinwijk, Flickr
Foto: Wijkvereniging Tuinwijk, Flickr

(Gesponsorde partnerblog)

Een energiezuinig huis kent vele voordelen. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Het plaatsen van zonnepanelen of –collectoren vergt echter een hele investering. Hetzelfde geldt voor de verbouwing van de woning. HR++ beglazing en dakisolatie is niet alleen duur, maar moet ook professioneel geplaatst worden. Speciaal voor deze energiebesparende maatregelen heeft de overheid een potje gereserveerd.

Verbouwen met subsidie

Zonnepanelen leveren veel energie op. Met deze energie kun je jouw hele woning van elektriciteit voorzien. Het komt zelfs voor dat je teveel energie opwekt. Deze kun je weer terugleveren aan uw energieleverancier en hier ontvangt u een vergoeding voor. Helaas is de aanschaf van zonnepanelen vrij duur. En het duurt een aantal jaar voor je de investering hebt terugverdiend. In sommige gemeenten kun je subsidie aanvragen voor het plaatsen van zonnepanelen. Mensen die hun woning willen verbouwen om deze energiezuiniger te maken, kunnen hier ook een speciale lening voor aanvragen. Deze zogenoemde energiebespaarlening heeft een vaste lage rente. Bovendien heb je zeven tot tien jaar de tijd om het geleende bedrag terug te betalen.

Energielabel

Sinds 2008 zijn huiseigenaren verplicht om een energielabel bij hun woning af te geven op het moment dat ze deze verkopen. Hoe beter het label is, des te meer het huis kan opleveren. Het spreekt voor zich dat een woning met label A energiezuiniger is dan een woning met label F. Sommige banken, zoals Triodos Bank, stimuleren het energielabel. Hoe beter het energielabel van je woning is, des te lager wordt de hypotheekrente op je hypotheek. Zo geniet je dubbel voordeel.